sreda, 24. aprila 2024.

Valjevski sajam knjiga i obrazovanja

Objavljeno: 7. maja 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Treću godinu za redom udruženje građana Open Minded organizuje Valjevski sajam knjiga i obrazovanja DOCTRINA FAIR. Sajam će se održati 9. i 10. maja u prostorijama Centra za kulturu, a svečano otvaranje je zakazano za četvrtak u 12 časova. Organizatori kažu da su, kao i prethodnih godina, nastojali da program bude šarenolik, da ne odstupa od matrice ustanovljene sa prvim Sajmom, a to je insistiranje na kvalitativno jakom kulturnom sadržaju.

Ono po čemu se treći Sajam razlikuje od prethodnih jeste nastojanje da se nagrade najmarljiviji i najtalentovaniji osnovnoškolci i srednjoškolci grada Valjeva i opštine Osečina putem likovnog i literarnog konkursa. Za najbolja tri rada u obe kategorije predviđene su vredne nagrade. Nakon svečanog otvaranja uslediće koncert kamernog sastava TRIO ARTIS, koji čine Angelina Novaković – violina, Andrija Mirković – klarinet, Andrijana Božić, klavir.

Deveti maj važi za Dan pobede nad fašizmom, pa će posetioci u 14 časova moći da pogledaju film Alana Parkera “PINK FLOYD: THE WALL”, koji na alegoričan način pokušava simbolički da obuhvati sve one stalno prisutne totalitarne i distopijske stege društva u kojima savremeni čovek obitava. Takođe, ove godine navršava se 20 godina od NATO bombardovanja, te nas u 16 časova očekuje predstavljanje knjige posvećene ratnom heroju Milenku Pavloviću, koji je hrabro svoj život položio u odbranu svoje zemlje, a o NATO bombardovanju će govoriti i prof. dr Mile Bjelajac na javnoj tribini u 17 časova.

Nakon javne tribine u 18 i 30 čeka je predstavljanje knjige Muharema Bazdulja ”Kvadratni koren iz života”, koji važi za jednog od najtraženijih, ali i literarno najprefinjenijih domaćih autora. U saradnji sa KUD ”Abrašević”  u program Sajma je uvrštena njihova nova predstava ”Pseće srce”, koju je režirao Miroslav Trifunović  na tekst Mihaila Bulgakova, a koju zainteresovani mogu pogledati u velikoj sali Centra za kulturu u 20 časova. Nakon zaista raznih kulturnih programa, zbijenog dana, publika će nakon predstave moći da se opusti i popriča o danu za njima uz FREE BAND, koji će nastupiti nakon završetka predstave.

Drugog dana Sajma program počinje u 13 časova sa kvizom znanja. Kviz je organizovan za učenike valjevskih srednjih škola na temu ”Valjevo koje volim”. Ovo je samo još jedan način da se učenici na osnovu knjige Jovanke Božić, koju je ona uradila u saradnji sa svojim učenicima, što bolje upoznaju sa gradom i ulicama u kojima žive. Svi zainteresovani koji žele kibicerski da provere svoje znanje o svom gradu mogu doći u hol Centra za kulturu.

Nakon toga uslediće komemorativno podsećanje na velikana jugoslovenskog i srpskog filma Dušana Makavejeva i projekcija filma ”Čovek nije tica” u 15 časova. 2019. godina nosi još jednu važnu godišnjicu sa sobom, a to je osam stotina godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Stoga će prof. dr Ljubiša Despotović u 18 časova održati predavanje i predstaviti knjigu ”Geopolitika Svetosavlja srpsko nacionalno pitanje u istorijskom rasponu od krštene do prirodne Srbije”, dok će Marinko Lugonja u 19 časova govoriti o ”Podvigu svetitelja”. Za kraj Sajma, petak 20 časova, ostavljena je promocija knjige još jednog autora koji je drag Valjevcima, a to je Vanja Bulić i njegova najnovija knjiga ”Dušanova kletva”.

Tokom oba dana Sajma biće organizovana štandovska prodaja knjiga, a u izložbenom prostoru biće istaknuti najbolji literarni i likovni radovi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *