petak, 21. juna 2024.

Valjevu 80 miliona dinara za prelazak na gas

Objavljeno: 25. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradska toplana, foto: Patak online
Gradska toplana, foto: Patak online

VALJEVO- Valjevo je na javnom konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine dobilo skoro 80 miliona dinara za rekonstrukciju merno-regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas. Na ovom javnom konkrusu dobio najviše sredstava od ukupno 130 miliona dinara, koliko je odvojeno za sufinansiranje nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2021. godini, objavljeno je na gradskom sajtu.

Ministarka Irena Vujović je u Beogradu potpisala prve ugovore sa predstavnicima 31 lokalne samouprave, na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 200 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.

Za projekat rekonstrukcije merno-regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas kotla od 50 MW u valjevskoj toplani, izgradnju primarnog priključnog vrelovoda  „Železnička“ sa ugradnjom toplotnih podstanica za priključenje objekata „Zavoda za javno zdravlje“, “Nacionalne službe za zapošljavanje“ i „Istorijskog arhiva“ država je izdvojila 79,9 miliona dinara, dok je za te namene iz gradske kase opredeljeno 23,6 miliona dinara.

„Uvođenje KPG-a će omogućiti rad kotla snage 50MW sa gasovitim gorivom kao glavnim gorivom, a rekonstrukcija gorionika sa rekonstrukcijom dimnog kanala i napajanja kotla u cilju povećanja njegove energetske efikasnosti doprineće ispunjenju prethodno postavljenog cilja – što jeftinija proizvodnja i što niži stepen zagađenja životne sredine. Rezervno gorivo ovog kotla i toplane ostaje i dalje mazut“, navedeno je na gradskom sajtu.

Kako je saopšteno, razvoj sistema daljinskog grejanja – priključivanje objekata na sistem daljinskog grejanja i gašenje postojećih kotlarnica, a u cilju smanjenja aerozagađenja jeste prioritet grada Valjeva.

„Ovim projektom planirana je i izgradnja primarnog priključnog vrelovoda Železnička i ugradnja toplotnih podstanica za priključenje objekata Zavoda za javno zdravlje , Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva. Izgradnjom primarnog vrelovoda izgradiće se i priključni vrelovodi za objekte koji su u izgradnji tako da će se postići još bolji efekti smanjenja aerozagađenja u ovom delu grada Valjeva“, navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Valjeva.

Patak online

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *