sreda, 24. jula 2024.

Vanredno u tri mionička sela zbog požara na Maljenu

Objavljeno: 2. avgusta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA – „Od kiše nema ništa još ko zna koliko dana, sve nade se polažu sada u taj helihopter, jer je vatra već na 200 metara od prvih kuća“, pričaju meštani Planinici koji su od ponedeljka popodne svedoci šumskog požara na padinama Maljena i Suvobora.

Tada se na veoma nepristupačnom terenu, na planinskoj kosi na oko 600 metara nadmorske visine, zapalilo nisko rastinje, ostaci nekadašnje, posečene šume na površini od oko 50 hektara. Izgledalo je da će vatrogasci uspeti da se izbore, pošto su kopanjem kanala privremeno „presekli“ širenje vatre na državnu četinarsku šumu „Maljen 1“, ali je onda u utorak dunuo vetar i ponovo raspirio vatru.

-Teren je veoma nepristupačan i praktično bez prilaza za vozila i mehanizaciju. Dve noći poprilična sija od vatre koja bukti na kosini, tako da spavanja i zbog straha nema, jer je u utorak vatra bila na 500, a sada je već na 100 metara od kuća najbližih toj kosini. I pre 17 godina je bio požar na Maljenu koji je trajao danima, pa je i pored svih napora ljudi ugašen tek kada je pala kiša. Kiše sada ni u najavi nema, tako da su sve oči uprte u helihopter koji bi gasio ovaj požar – priča Zoran Uskoković iz Planinice.

Uslovi za angažovanje helihoptera MUP-a, za koji je već montiran rezervoar sa vodom iz reke Paklešnice, kao i za angažovanje policije i vojske, stvoreni su pošto je Opštinski štab za vanredne situacije u Mionici proglasio vanrednu situaciju u Planinici, Gornjem Lajkovcu i Brežđu.

U gašenje šumskog požara na Suvoboru i Maljenu, uz postojeće ekipe vatrogasaca iz Valjeva, Mionice i Ljiga, kao i Šumske uprave „Boranja“, uključene su nove posade sa vozilima i ljudstvo komunalnog preduzeća iz Mionice.

-Praktično, danas je neophodno da se stihija lokalizuje i spreči njeno širenje ka četinarskom kompleksu „Maljen 1“ i turističkom naselju Divčibare na Maljenu, odnosno kućama u najugroženijim selima – pričaju vatrogasci.

Cisterne za vatrogasce, kako po vodu ne bi morali da idu u Valjevo ili Mionicu, locirane su na putevima Mionica-Divčibare i Valjevo-Rajković-Divčibare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *