utorak, 23. jula 2024.

Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 8. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je u prvoj sedmici decembra bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine tokom 131 dana je zabeleženo prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da su prvi dani decembra bili u znaku visoke zagađenost vazduha, a najotrovniji vazduh smo udisali prošle srede, kada je indeks kvaliteta vazduha bio „izuzetno loš“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u sredu, 1. decembra, kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 163,15 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 108,67 µg/m3.

Istog dana u 9 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 487,49 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice. U 21 čas je zabeležena maksimalna satna vrednost od  229,11 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe, a nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, navodi se u ovom izveštaju.

Za zaštitu životne sredine 90 miliona dinara iz gradskog budžeta

Organizacija „Lokalni odgovor“ saopštila je da je predlogom gradskog budžeta za narednu godinu predviđeno 90 miliona dinara za zaštitu životne sredine, što je, kako ocenjuju, ispod propisanih 5 odsto ukupnog budžeta jedinice lokalne samouprave.

„Najviše novca u ovom programu je planirano za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Industrijskoj zoni, čitavih 60,5 miliona dinara (67%). Za uklanjanje divljih deponija, građevinskog šuta iz Valjeva i sa Divčibara 8,5 miliona (9%), za regionalnu deponiju Eko-Tamnava 7,1 milion (8%). Za izgradnju eko-parkića, kao i za monitoring životne sredine (voda, vazduh, zemlja) po 5 miliona (6%). Za izradu akcionog plana za zaštitu vazduha i vode u 2022, za izveštaj o kvalitetu vazduha za 2021, za ekološke projekte ukupno 1,6 miliona (2%). Za zaštitu klisure reke Gradac 1,5 miliona (2%) i za razvoj ekološke svesti, kampanje i tribine ukupno 1 milion dinara (1%)“, navela je ova organizacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *