petak, 12. aprila 2024.

Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 23. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeleženo je 120 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je treća nedelja novembra u Valjevu protekla sa vazduhom koji je bio izuzetno zagađen, opasan po zdravlje. Vazduh je u ponedeljak i sredu imao indeks „izuzetno loš“. Ostalih pet dana vazduh u Valjevu je  bio označen kao „veoma loš“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je prošlog ponedeljka, kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10 u vrednosti  od 115,83 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 92,15 µg/m3. Istog dana u 23 sata su ostvarene maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 257,11 µg/m3 za PM10 i 204,84 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao da oseti zdravstvene tegobe.

„Svakog dana kada su izmerene izuzetno visoke koncentracije zagađujućih materija, vazduh je predstavljao izuzetan rizik i vanredne zdravstvene uslove za sve stanovnike Valjeva. Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu“, navodi se u ovom izveštaju.

Saopšteno je i to da lokalne vlasti nisu odgovorile na inicijativu građanskog Saveta za čist vazduh da se primene hitne mere za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu i zaštitu zdravlja ljudi.

„Najviši predstavnici lokalne vlasti nisu odgovorili na predlog građanskih mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi koji je 9.novembra podneo Savet za čist vazduh u Valjevu. Predlog upućen gradonačelniku, predsednici Skupštine i načelniku Gradske uprave, sadrži set mera koje bi, u slučaju da se efikasno primene, dovele do smanjenja zagađenja u vazduhu i smanjenja rizika za zdravlje ljudi, posebno osetljivih grupa“, navodi se u saopštenju organizacije „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *