nedelja, 26. maja 2024.

Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen

Objavljeno: 1. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine zabeleženo je 99 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je u poslednjoj nedelji oktobra vazduh u Valjevu zagađen. Najviša  srednja dnevna koncentracija je bila u ponedeljak, 24. oktobra, kada su suspendovane PM10 čestice bile 54,18 µg/m3.

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je u nedelju, 30. oktobra u vrednosti 38,82 µg/m3. U nedelju je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 18 časova u vrednosti od 123,42 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u nedelju, u 18 sati vrednost od 103,48 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje, navodi se u ovom izveštaju.

„Nakon pritiska građanskih udruženja i javnosti na zvaničnom sajtu Grada Valjeva  je objavljen Nacrt Plana kvaliteta vazduha za naredni period. Prošli Plan kvaliteta vazduha koji su odbornici usvojili u novembru 2016. godine nikad nije dobio saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine niti je u praksi primenjen. Zbog toga je i u periodu 2016-2021. godine vazduh u Valjevu pripadao III kategoriji i predstavljao rizik za zdravlje i život građana. Uprkos tome, Grad  Valjevo kasni  preko godinu dana sa pripremom ovog strateškog dokumenta čija primena bi trebalo da smanji koncentracije zagađujućih materija na zakonom propisane vrednosti i sačuva zdravlje i živote ljudi u Valjevu“, navodi organizacija „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *