subota, 13. jula 2024.

Vazduh u Valjevu je u januaru bio zagađeniji nego u januaru 2021.

Objavljeno: 1. marta 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen. Od početka godine bilo je 52 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako se navodi u ovom izveštaju, u poslednjoj sedmici februara vazduh je bio zagađen, a kiša i vetar ublažili koncentracije zagađujućih materija.

Najviša srednja dnevna koncentracija je zabeležena 25. februara, kada su suspendovane PM10 čestice bile 95,82 µg/m3. Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je 23. februara u vrednosti 50,50 µg/m3. Prethodnog dana u 20 časova zabeležena je maksimalna satna koncentracije u vrednosti od 151,18 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Prema podacima merenja vazduh u januara 2022. zagađeniji u odnosu na isti period 2021. godine. Mere za smanjenje zagađenja vazduha ne deluju. Ili ne postoje? Grad Valjevo je prvi na rang listi Ministarstva za korišćenje novca za subvencije za energetsku efikasnost u 2022. godini. Valjevu je na osnovu preliminarne liste pripalo 28,5 miliona dinara za aktivnosti nabavke kotlova koji koriste ekološki prihvatljive energente za domaćinstva. Konkurs sa unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i stambenim zgradama koji je raspisan prošle godine još nije okončan, niti su realizovani projekti saniranja stambenih objekata u Valjevu“, navodi se u saopštenju organizacije „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *