nedelja, 3. marta 2024.

Veliko interesovanje za vakcinaciju protiv gripa

Objavljeno: 4. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Od polovine oktobra do sada u valjevskom Domu zdravlja i zdravstvenim stanicama i ambulantama vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je 2.426 osoba. To je oko 700 više nego za isto vreme prošle godine. S obzirom na to da je valjevski Dom zdravlja ove godine dobio 3.000 doza, ostalo je preko 500 vakcina.

„Ove godine smo dobili jednu od najsavršenijih vakcina, koja se primenjuje u razvijenim državama, četvorovalentnu vakcinu koja pokriva prognozirane sojeve A i B virusa, proizvođača ’Sanofi-Aventis’. Zahvaljujući angažovanju izabranih timova lekar-sestra, ali i medijima, građani su bolje upoznati sa tegobama koje mogu da imaju usled virusa gripa. Shvatili su značaj prevencije, a jedina prava prevencija je vakcina. U poslednje tri godine primećuje se pojačano interesovanje za vakcinaciju, ove sezone je to još izraženije. Simptomatologija gripa je najupadljivija kod najugroženijih grupa, a to su deca, stari i hronični bolesnici. Ali, nije manje ugroženo ni radno sposobno stanovništvo u javnom sektoru. Zbog toga je vakcinacija preporučljiva za sve, pogotovo za one koji su u svakodnevnom kontaktu sa mnogo ljudi. Od gripa se može oboleti uprkos vakcinaciji, ali su tegobe mnogo blaže. Kao prevenciju preporučujem unošenje dosta voća, vitamina i tečnosti, provetravanje prostorija i kraće zadržavanje u zatvorenom prostoru“, kaže prim. dr Radmila Mihajlović, specijalista opšte medicine Doma zdravlja.

Da bi se vakcinisali potrebno je da se pacijenti jave svom izabranom lekaru Opšte medicine, Medicine rada i Pedijatrije (deca), od koga će dobiti nalog za primanje vakcine. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12  meseci.

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.). Vakcinu ne mogu da prime osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i  osobe koje su prehlađene i imaju temperaturu, dok ne ozdrave.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *