subota, 20. jula 2024.

„Vidrak“ sredio Ljubin, a penzioner grob dr Đorđevića

Objavljeno: 21. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Posle pisanja medija, grob akademika Ljube Popovića na Vidikovcu u naselju Brđani ipak je sređen od strane radnika JKP “Vidrak”, koji su zaduženi za uređenje svih zelenih površina u gradu.

Kako je navedeno, u planu košenja 23. maja bio je i prostor na kom je sahranjen Ljuba Popović. Zbog najavljenih vremenskih prilika taj posao je urađen ranije, pa je prostor oko groba jednog od najvećih jugoslovenskih slikara i počasnog građanina Valjeva uređen juče.

Sudbinu Ljubinog groba, da često ostane zarastao u korov i travu, deli i grob čuvenog dr Selimira Đorđevića (1866-1915), koji je nalazi na brdu Vidrak, nedaleko od spomenika borcima revolucije u liku Stevana Filipovića, a koji bi takođe, s obzirom da je reč o javnoj površini i parku, trebala da održava gradska čistoća. I on je, međutim, bio zarastao u korov i šiblje, dok ga samoinicijativno, u prvoj šetnji nakon ukidanja vanrednog stanja, nije očistio penzioner Dragoljub Tešić (69).

“Kada sam video na šta liči prostor oko groba dr Đorđevića, slavnog lekara, upravnika valjevske bolnice u Prvom svetskom ratu, šokirao sam se. Grob i spomenik jednog istinskog heroja i patriote, čoveka koji je tokom epidemije tifusa odbio da primi vakcinu da bi je bilo više za ranjenike sa Cera i Kolubare, nije se video od korova, a svuda je bilo najrazličitijeg đubreta. Nije mi bilo teško da sve sam počupam i očistim, šta god da neko kaže, a ako niko drugi ne želi, sam ću napraviti i putokaz do njegovog groba, jer je sramota da se ne održava i da se u Valjevu ne zna gde počiva jedan od naših velikana”, priča Tešić.

5 komentara na “„Vidrak“ sredio Ljubin, a penzioner grob dr Đorđevića

 1. Da,uradio sam na svoju ruku i srećan sam zbog toga,i istraću i Crkvi koja je gore bila,da se obnovi

  12

  1
 2. Гроб изместити на гробље где му је и место, Љубин

  10

  8
 3. Kako da ga održava gradska čistoća,kada direktorka nije Valjevka niti zna gde je niti zna čiji je grob na Vidraku,siguran sam da ne zna ni gde je Vidrak

  5

  1
  1. Teso legendo svaka ti cast celog zivota si bio pristojan momak, pokazao si svojim primerom sta je posao gradske ne cistoce.
   Pozdrav iz Melbourne, interesuje me da li kum Plavsa jos uvek pljuje u loptu pre sutiranja.

   1

   0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *