subota, 20. jula 2024.

Vikend u znaku „Čvarkijade“

Objavljeno: 9. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Turistička organizacija Valjevo
Foto: Turistička organizacija Valjevo

VALJEVO- Vikend u Valjevu bio je kaloričan do milionske mere, zbog desetina tona što prodatih, što konzumiranih svakovrsnih mesnih đakonija, među kojima je u centru pažnje bio “kavijar od svinje”, odnosno, slavni “duvan” čvarci, koji su u Zavodu za intelektualnu svojinu zaštićeni kao specijalitet valjevskog kraja, piše Blic.

Reč je, naravno, o 17-tom po redu Festivalu “duvan” čvaraka koji je održan na obe obale Kolubare u centru grada i na kojem je, oba dana manifestacije, 75 takmičarskih ekipa mesara-profesionalaca ili amatera koji su jednostavno ljubitelji čvaraka, udarnički “veslalo” nad ranijama, kako bi se iscedili najbolji čvarci, bilo da pripadaju kategoriji nešto krupnijih “šoder”, ili kategoriji onih finijih i daleko zahtevnijih “duvan” čvaraka.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

Pratilo ih je i više od 200 izlagača, koji su na svojim prodajnim tezgama mnogobrojnim gostima nudili gotovo sve što se može zamisliti od svinjskih proizvoda, ali i sitne kolače, krofne, različite slane i slatke pite, pčelarske proizvode, te grnčariju, proizvode od drveta ili rukotvorine starih zanata.

Što se samih “duvan” čvaraka tiče, od kojih je sve pre 17 godina počelo, za njih prvo treba obezbediti najbolje svinjsko meso od plećke, vrata, pauflaka, rebara i ribića i to u odnosu 1:1,5 sa slaninom.

„Potom se meso seče na veličinu polovine pakle cigareta i kuva dok ne postane kašasto. Od ključne je važnosti da se vatra ispod ranije dozira kako treba, kao i da se ranija uporno meša sledećih sedam ili osam časova. Dakle, priprema “duvan” čvaraka nije sprint, nego maraton! Dobijena kaša se bistri, a kuva se dok voda ne ispari i konačno ne ostane samo mast u raniji. Potom se sadržaj ranije stegama cedi kroz gazu, dok se ne dobiju kao konac tanki “duvan” čvarci koji se na kraju sole po želji. Naravno, što su slaniji, to su zapravo slađi“, prepričavali su i na ovogodišnjem Festivalu majstori kakav je recept, star već 200 godina, po kojem se dobija “svinjski kavijar”.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

S obzirom i na činjenicu da se od svinje teške 200 kilograma dobije svega 15 kilograma ovakvih čvaraka, kao i da je, kako je “Blic” već pisao, u domaćim gazdinstvima sve manje debelih svinja, zbog čega je sve manje i masti i čvaraka, ne čudi što je ovaj specijalitet sve skuplji. Na ovogodišnjoj valjevskoj “Čvarkijadi” tako su se “šoder” čvarci prodavali po ceni od 1.500 do 2.000, dok je cena “duvan” čvaraka bila od 2.000 do 2.400 dinara.

Međutim, kako pokazuje praksa dosadašnjih Festivala, zbog ogromnog broja posetilaca i gastronomske atmosfere kojoj je gotovo nemoguće odoleti, cene ne sprečavaju da se proda više od deset tona čvaraka, uz ostale svinjske proizvode koji su bili u ponudi, od samog pečenja, preko slanine, pršute i kobasice, do masti. Realna ocena je da je zbog toga dobar deo učesnika “Čvarkijade” ostao finansijski “dobar”, od prodavaca čvaraka i ostalih đakonija, preko ugostitelja do izdavalaca stanova na dan za posetioce Valjeva iz drugih mesta kojih je i ovog vikenda bilo poprilično.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

Konačno, ocena stručnog žirija bila je da je kvalitet onoga što se spremalo, konuzmiralo i prodavalo bio više nego zadovoljavajući uz ispoštovanu recepturu da se dobije njihov odgovarajući ukus, miris i boja. Nagrade za najbolje “šoder” čvarke, od prvog do trećeg mesta, otišle su u ruke učenike srednje Poljoprivredne škole, ekipe “Paramentić” i mesare “Mesoprodukt”.

Ovogodišnji šampion Festivala u kategoriji “duvan” čvaraka je po izboru žirija ekipa “Cvetković”, drugo mesto pripalo je gazdinstvu “Stojić” a treće mesari “Korida”.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *