subota, 20. aprila 2024.

Više od 200 osmaka u Petnici

Objavljeno: 10. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VALJEVO – Više od 200 učesnika osmih razreda iz cele Srbije tokom ovog meseca će, uz sve mere epidemiološke zaštite, pohađati Letnju naučnu školu u Istraživačkoj stanici Petnica.

Reč je o programu koji u Petnici, jedinstvenoj naučno-obrazovnoj instituciji u ovom delu sveta, postoji još od 80-tih godina i početka rada stanice. Ove godine broj prijavljenih osmaka bio nekoliko puta veći od broja mesta, a je mnogo dobrih đaka ostalo uskraćeno za učešće.

“Koncept Letnje naučne škole je postavljen tako da učenici na početku, bez obzira na svoja interesovanja, imaju priliku da slušaju interesantna predavanja iz različitih nauka, da se upoznaju sa osnovnim naučnim metodama i principima i steknu utisak o kompleksnosti nauke i vezi među različitim oblastima. Nakon toga sledi blok od nekoliko dana rada u petničkim laboratorijama, kada svi učesnici realizuju vežbe u laboratorijama za fiziku, elektroniku, biologiju, hemiju, geologiju i arheologiju. U poslednjem segmentu škole učesnici mogu da biraju na koje će od paralelnih predavanja da idu, i da tako program prilagode svojim interesovanjima”, objašnjava Nikola Božić, programski ISP.

Ove godine, program Letnje škole za osnovce je osmišljen tako da će đaci imati priliku da slušaju predavanja o gladijatorima, planetama oko drugih zvezda, zanimljivim insektima, nastanku planete Zemlje i kontinenata, ekologiji, korišćenju vode i menzura kao analognih računara, kako da dobro predstave svoj rad i rezultate, o DNK čoveka, te o istraživanjima starih tvđava, kako radi berza, nerešenim problemima u matematici ili o školstvu u staroj Vizantiji…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *