četvrtak, 13. juna 2024.

Водоснабдевање стабилно у Ваљеву

Objavljeno: 18. maja 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

На данас одржаној седници Штаба за ванредне ситуације у ужем саставу оцењено је да је ситуација у Ваљеву стабилна када је реч о водоснабдевању. Воду немају мештани Пауна, јер им је искључена електрична енергија, а у току дана воду ће добити станари насеља „Веселиновићи“ и у Улици Мирка Обрадовића. Стабилна је ситуација са клизиштем које се појавило на Јадру и које је претило да оштети главну цев до Фабрике воде. Обезбеђено је уредно водоснабдевање града, а квалитет воде у Ваљеву у континуитету контролише Завод за јавно здравље чији извештаји потврђују да је вода потпуно исправна и врхунског квалитета.

После обилних киша и поплава, клизишта и одрони представљају нови озбиљан проблем на подручју града Ваљева. До сада је евидентирано више од 100 клизишта, од тога  пет нових само од јутрос, а очекује се да ће тај број у наредним данима бити и већи. ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“ почела је интензивну санацију клизишта која угрожавају куће као и санацију оштећених путева. На радовима на санацији клизишта и путева ангажовани су и волонтери. Механизација ваљевских грађевинских фирми распоређена је на најкритичнијим тачкама на територији целог града  како би последице поплава и клизишта у што краћем временском року биле отклоњене или ублажене у циљу заштите објеката.

„У току је санација клизишта у Ваљеву и најугроженијих путева. Комисије и стручни тимови су на терену, радимо интензивно 24 сата како би ублажили последице, циљ нам је да санирамо постојећа клизишта како не би направила још већу штету. У томе нам помажу и волонтери“, оценио је на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације Драган Јеремић, директор ЈП „Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева“.

Јавно комунално предузеће „Видрак“ је од јутрос почело са интензивним чишћењем града. Осим чишћења улица и тргова, запослени у овом предузећу помажу становништву и приликом рашчишћавања поплављених подрумских просторија.

У Ваљево стиже и хуманитарна помоћ. Данас је допремљен је шлепер хуманитарне помоћи из Немачке за становништво угрожено поплавама и избегла и расељена лица. Хуманитарна немачка навладина организација „ASB“ определила је помоћ у укупној вредности од 3,5 милиона динара за жртве поплава у Србији и БИХ. Помоћ је у Србији достављена Љигу, Лајковцу, Крупњу и Ваљеву. Шлепер хуманитарне помоћи који је допремљен у Ваљево садржи конзервирану храну, флаширану воду и пакете средстава за личну хигијену. Град Ваљево ће отворити динарски и девизни рачун за помоћ становништву.

Градоначелник Станко Терзић на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације захвалио се свим добровољцима, грађанима који су учествовали у борби против поплава, волонтерима који учествују у санацији клизишта и путева, али и привредним друштвима која су упутила помоћ становништву у Ваљеву.

 

Одсек за информисање и протокол

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *