utorak, 25. juna 2024.

Vodostaj Kolubare u opadanju

Objavljeno: 15. maja 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nivo reke Kolubara je opao za 30 centimetara i ona sada stagnira. Međutim, nadležni kažu da je situacija i dalje kritična. U Valjevu je do sada palo 164 litara kiše po kvadratnom metru, što je nezapamćena količina padavina otkako se obavljaju merenja, dok je reka Kolubara dostigla istorijski maksimum. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Milan Mihajlović kaže da će sutra u svim delovima Valjeva u kojima nema vode biti dopremljene citerne za pijaćom vodom. On dodaje da su sada sve snage angažovane na saniranju sistema odbrane od poplava, oštećenih prilikom naleta ogromne količine vode.

Bez vode su trenutno građani u Brđanima, Poparama, deo Petog puka, ali i potrošači u Novom Naselju. Na području Valjeva ima veliki broj pojedinačnih kvarova na elektromreži, a kvarovi su zabeleženi i na pojedinim dalekovodima, gde su mnogi žitelji, poput onih koji žive u Krčmaru, duže od 24 časa bez struje. Mihajlović kaže da je najvažnije da nije došlo do većeg izlivanja reke Kolubare i da su sačuvani mostovi na Jadru i kod hotela Grand. On objašnjava da je odluka o zabrani saobraćaja preko mostova u gradu doneta zbog toga da bi tim trasama što efikasnije prolazila spasilačka vozila, a ne zbog toga što su mostovi oštećeni. Za razliku od Valjeva, gde se situacija smiruje, problema ima u Ubu, Lajkovcu i Osečini.

U Valjevu poplave su napravile ogromnu štetu na putevima, a pokrenuta su i brojna klizišta, ali još uvek ne može da se izvede precizna računica koliko će novca biti potrebno za sanaciju svih oštećenja. Da nije sve tako crno u ovom danu kada su Valjevo pogodile nezamćene poplave, pokazuje podatak da je u valjevskom porodilištu danas rođeno šest beba i to pet devojčica i jedan dečak. Među majkama koje su se danas porodile je i Radmila Petrović iz lajkovačkog sela Jabučje, koja je helihopterom MUP Srbije prebačena iz lajkovačkog Doma zdravlja u valjevsku bolnicu. Radmila je na svet donela zdravog dečaka teškog 3.500 grama.

Jedan komentar na “Vodostaj Kolubare u opadanju

  1. Pa i naselje iznad Pivare nije imalo struju do pre 5 minuta, a nestala je sinoc u 23h…to niko ne spominje…voda im je nestala popodne…bili su odseceni od sveta, to niko ne spominje!!!

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *