sreda, 17. aprila 2024.

Vojnik Stojadin Mirković dobio spomen-bistu u Valjevu

Objavljeno: 18. maja 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Grad Valjevo
Foto: Grad Valjevo

VALJEVO- U valjevskom parku Vide Jocić na Jadru je otkrivena spomen-bista vojnika Stojadina Mirkovića iz sela Gornje Leskovice, koji je poginuo 1991. godine u vojnom skladištu kod Bjelovara, zajedno sa majorom Milanom Tepićem.

Otkrivanju spomen biste prisustvovala je i majka nastradalog vojnika Anica, kao i porodica Mirković. Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je izrazio duboku zahvalnost za žrtvu koju je kao devetnaestogodišnjak podneo Stojadin Mirković.

„Spomen-bista za cilj ima da generacijama koje dolaze u amanet ostavi da čuva i neguje uspomenu na ’Heroja sa Povlena’, čije je herojstvo zadivilo sve pre više od tri decenije, ali nastavlja da zadivljuje sve nas i u sadašnjosti. U ovom parku odrastaju generacije Valjevaca i od sada će one odrastati sa pogledom na lik Stojadina Mirkovića. Njegova žrtva nije bila uzaludna, sve dok u Srbiji rastu nove generacije u miru i blagostanju. Slava vojniku Stojadinu Mirkoviću“, poručio je Gojković.

Majka Anica i gradonačelnik Valjeva, foto: Grad Valjevo

U ime ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, otkrivanju spomen-biste je prisustvovao pomoćnik ministra za ljudske resurse Siniša Radović, koji je rekao da čovek živi dokle živi uspomena na njega.

„Verujem da ovde u Valjevu, u njegovoj porodici, u Vojsci Srbije, u Ministarstvu Srbije i svima koji veruju u slobodarski duh i koji veruju u ovaj narod i u ovu državu, živeće i on sa nama – vaš sin, a naš vojnik. Stojadin je bio poseban po mnogo čemu i veoma mlad je dao svoj život, poštovao je svoju zakletvu koju je dao. To je nešto što je najsvetije što mi koji smo nosili i nosimo uniformu, znamo da cenimo. A mora da cene i generacije koje dolaze, jer samo takva nadahnuća mogu da daju veru i snagu u onoj predstojećoj borbi, u kojoj je Srbija stalno“, rekao je pomoćnik ministra.

On se zahvalio majci Anici što je rodila takvog sina i što smo imali takvog vojnika.

„Vojska Srbije je zauvek zahvalna i imala je čast što je takav čovek, kao što je Stojadin, bio u našim redovima, na prvoj liniji, ne posustavši kada je bilo izvesno da je u pitanju život. Kao što nije novo za istoriju srpskog naroda, ta stalna borba nama daje nova nadahnuća, kao što je to uradio Stojadin. Mnogo je pojedinačnih i kolektivnih žrtava za Srbiju, to je i održalo Srbiju da je još uvek na svojim nogama i da gleda u svetlu budućnost. Našem sinu i vojniku Srbije Stojadinu, večna slava i hvala“, rekao je Radović.

Foto: Grad Valjevo

Stojadin Mirković je kao vojnik JNA, u vojnom skladištu kod Bjelovara u Hrvatskoj, 29. septembra 1991. godine poginuo sa majorom Milanom Tepićem. Odbio je tada, prvi put naređenje majora Tepića da se povuče u zaklon.

Iz oklopnog transportera je, do poslednjeg trenutka štitio majora, koji je rešio da digne u vazduh skladište, kako ne bi palo u ruke hrvatskih pobunjenika. Major Milan Tepić je 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a ujedno i poslednjim narodnim herojem države, koja je ukinula dodeljivanje ovih počasti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *