subota, 20. aprila 2024.

„Vozač je rekao: Kočnice su otkazale, držite se! Svi smo vrištali, pa i on“

Objavljeno: 31. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Ko zna gde bi se survali i da li bi pričali sa vama danas, da vozač nije uspeo da autobus usmeri na podzidu, kažu za „Blic“ povređene Kragujevčanke, dan nakon stravične saobraćajne nesreće kod Valjeva.

Milinka Stanković i Jevrosima Tasić su među 14 članova planinarskog društva iz Kragujevca, koji su zadržani na lečenju u valjevskoj bolnici, nakon što se minibus u kojem su se nalazili prevrnuo u subotu veče u blizini brane „Rovni“, tokom njihovog povratka sa planinarske akcije na Povlenu.

Svih 28 putnika u minibusu su bili povređeni, oni koji su hospitalizovani zadobili su politraume, odnosno, više preloma, kontuzija i nagnečenja, a najteže je povređen D.T. (49), vozač minibusa firme „Opanak“ koji je posle operacije u Valjevu, zbog povreda dijafragme, transportovan na dalje lečenje u Beograd.

– Na oko 500 metara od mesta gde smo udarili u zid i pervrnuli se, vozač je rekao: Ljudi, kočnice su otkazale, držite se! Svi smo vrištali i on je vrištao, jer smo se nalazili na nizbrdici. Ipak, uspeo je nekako da izmanevriše, da bukvalno minibus „propne“ na tu podzidu pored puta, posle čega smo se prevrnuli na krov. Da nije u tome uspeo, ko zna gde bi se posle u punoj brzini survali i kakva bi tek tragedija bila – priča Milinka, i dodaje da se seća da je izletela kroz prozor na kolovoz i da je sva bila u staklu i krvi kada je došla svesti.

Jevrosima, pak, hvali bolničko osoblje u Valjevu na ukazanoj pomoći i brizi, ukazujući da su na lečenju zadržani planinari koji su bili na sedištima bližim prednjem delu vozila, dok su njihove kolege iz zadnjeg dela minibusa već otpuštene kućama nakon dobijene prve pomoći.

Pored ortopedije, gde su smeštene ove dve žene, ostali Kragujevčani nalaze se na lečenju na odeljenjima hirurgije i poluintezivne nege.

Lekari valjevske bolnice, od kojih su mnogi u subotu veče, kada su čuli za nesreću, od svojih kuća došli u Urgentni centar i za manje od sat i po uspeli da zbrinu sve povređene, kažu da su svi u stabilnom stanju i da će jedan broj njih i tokom dana biti poslat kućama ili na dalje rečenje u kragujevački Klinički centar.

– Prema prvim rezultatima uviđaja, na minibusu su otkazale kočnice na nizbrdici pred veliku krivinu na putu Valjevo-Bajina Bašta, oko kilometer i po od same brane „Rovni“, pa je vozač D.T. sve pokušao da ga zaustavi. Usmerio ga je na stene i betonsku podzidu, a prilikom tog manevrisanja autobus se prevrnuo na krov – kažu naši izvori iz istrage.

Reč je o minibusu starije generacije, koji je proizveden pre više od 30 godina i koji je nakon uviđaja poslat na vanredni tehnički pregled. Povređeni planinari kažu da je put od Kragujevca do Povlena prošao bez problema i kvarova.

Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *