subota, 20. aprila 2024.

Za četiri meseca vazduh je bio zagađen 96 dana

Objavljeno: 31. maja 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Za prva četiri meseca ove godine Državna merna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha je zabeležila ukupno 85 „zagađenih“ dana. U drugoj polovini aprila ovaj merni sistem nije radio. Lokalna mreža za merenje kvaliteta vazduha koju je uspostavio Grad Valjevo pokazala je da je u istom periodu, od početka januara do kraja aprila ove godine ukupno zabeleženo 96 „zagađenih“ dana, saopštilo je udruženje „Lokalni odgovor“.

„Tako smo se u prvoj trećini godine približili vrednosti od 100 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti čestične prašine koju je kao cilj smanjenja aerozagađenja na godišnjem nivou projektovala lokalna vlast u programskom budžetu za 2021. godinu. Već se u prva četiri meseca pokazalo da ne samo da neće biti ostvaren projektovani cilj smanjenja aerozagađenja, već da će naš grad biti daleko od zakonom propisane granice od najviše 35 dana koliko je dozvoljeno prisustvo zagađenja suspendovanim česticama tokom jedne godine“, navodi se u saopštenju za javnost „Lokalnog odgovora“.

Zbog prekomernog prisustva suspendovanih PM10 čestica vazduh u Valjevu spada u grupu 3. kategorije. Najlošijeg kvaliteta, vrlo opasan po život i zdravlje ljudi.

Valjevci godinama unazad udišu zagađen vazduh 120-180 dana godišnje. Zbog toga najmanje 240 naših sugrađana svake godine prerano okonča život od bolesti i zdravstvenih komplikacija koje su posledica aerozagađenja, po proceni Svetske zdravstvene organizacije. Zagađen vazduh je uticao i na stopu smrtnosti od kovida.

„Očekujemo da nadležni organi u Valjevu osiguraju primenu Zakona o zaštiti vazduha, te da se radikalno smanji koncentracija zagađujućih materija u vazduhu. Pozivamo javnost, medije, udruženja, neformalne grupe, ljude iz poslovnog sveta, sve Valjevke i Valjevce bez razlike, da zajednički doprinosimo smanjenju aerozagađenja u našem gradu“, saopštilo je udruženje „Lokalni odgovor“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *