subota, 13. jula 2024.

Za izgradnju seoskih vodovoda izdvojeno 130 miliona dinara

Objavljeno: 11. juna 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskom kraju ovog leta počeće izgradnja pet seoskih vodovoda, kojima će biti rešen problem vodosnabdevanja za više sela. Ovaj posao gradska vlast je poeverila Javnom preduzeću za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo – Rovni „Kolubara”, koje je zaduženo za izgradnju seoskih vodovoda Stubo, Rovni, Divci-Veselinovac, Klanica – Valjevska Loznica i Balinović – Jovanja. Kako je najavljeno, voda sa novih seoskih vodovoda će „poteći“ iduće godine. Vrednost ove investicije je 130 miliona dinara, a novac je obezbeđen u gradskom budžetu.

„ Posle skupštinske odluke i potpisivanja ugovora sa Gradom o izvođenju radova, a prethodnog rešavanja zakonske procedure po pitanju pozicija i međusobnih odnosa između osnivača i ’Kolubare’ kao nosioca ovog posla, mogu da kažem da će ovog leta početi radovi, za koje mislim da će biti završeni do kraja građevinske sezone“, rekao je vršilac dužnosti direktora JP „Kolubara“ Zoran Mitrović.

Kako je objasnio Mitrović, za vodovod „Stubo” je završen projekat i dobijena građevinska dozvola za izvđ|enje radova na postavljanju 2,65 kilometara cevi, kao i za cevovod „Rovni” u dužini od 2,81 kilometar, za koji je postupak dobijanja dozvole u toku.

„Treći cevovod dužine oko šest kilometara planiran je od novog postrojenja ka Balinoviću i Jovanji. Cevovod ’Stubo’ će se odmah priključiti na sekundarnu mrežu koja već postoji i tako rasteretiti sadašnnji izvori vodosnabdevanja, a na vodovodu ’Rovni’ posle postavljanja cevovoda, rezervoara i crpnih stanica uslediće izrada sekundarne mreže. Dva nova seoska vodovoda, koji će biti direktno priključeni na magistralni cevovod i dobijati vodu iz Fabrike na Pećini, gradiće se od Divaca do Veselinovca u dužini od 10,14 kilometara i od Klanice do Valjevske Loznice u dužini od oko 21 kilometar“, kaže Mitrović.

U gradskom budžetu je u ovoj godini izdvojeno 11,5 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za cevovod čiste vode od rezervoara „Gajina” do Dračića, koji će pripadati gradskom sistemu vodosnabdevanja i duž kojeg će biti priključena sela Bujačić, Belić, Brangović, Žabare, Dračić, Zarube, Prijezdić, Ravnje, Kovačica i Bačevci.

„ Ideja je da sa tim projektom konkurišemo kod Direkcije za vode i ukoliko bismo dobili još 11,5 miliona dinara, mogli bi da uradimo i projekat za cevovod od Gajine do  Podbukova“, rekao je direktor JP „Kolubara“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *