nedelja, 26. maja 2024.

Za merenje zagađenja vazduha izdvojeno tri miliona dinara

Objavljeno: 11. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U gradskoj kasi je za usluge monitoringa ili merenja zagađenja vazduha izdvojeno oko tri miliona dinara bez PDV-a. Gradska vlast je raspisala javnu nabavku za taj posao, a kako je planirano, merenje zagađenja vazduha će se obavljati od 1. novembra ove, do 31. oktobra iduće godine.

Kako je navedeno, firma koja dobije posao dužna je da 24 sata meri nivo suspendovanih čestica PM10, sumpor dioksida, azot dioksida i čađi. Merenja će se obavljati na šest gradskih lokacija. U dvorištu Zavoda za javno zdravlje 24 sata će se meriti suspendovane čestice PM10, dok će se koncentracija čađi, sumpor dioksida i azot dioksida meriti na mernim mestima u obdaništima „Kolibri“, „Pčelica“, „Vidra“ i „Bubamara“, kao i u Osnovnoj školi „Sestre Ilić“ .

„Nakon obavljenih merenja Naručiocu je potrebno dostaviti mesečni izveštaj o ispitivanju sa stručnim mišljenjem lekara specijaliste higijene i humane ekologije odnosno sa tumačenjima rezultata sa zdravstvenog aspekta i preporukom za eventualno preduzimanje adekvatnih mera za sprečavanje negativnih efekata. Na dnevnom nivou se dostavlja informacija o eventualnim prekoračenjima graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara kvaliteta vazduha. Dnevna informacija – rezultat merenja sa prekoračenjem graničnih i tolerantnih vrednosti merenih parametara se dostavlja sa vremenskom distancom od dva dana odnosno u okviru minimalno potrebnog vremena za uzimanja uzorka, merenje i obradu rezultata u skladu sa akreditovanom i primenjenom metodom merenja“, navedeno je u opisu javne nabavke koju je raspisala Gradska uprava.

Rok za podnošenje prijava je 15. oktobar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *