petak, 24. maja 2024.

Za pet godina u okrugu poginulo 97 osoba

Objavljeno: 9. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
?
?

VALJEVO- U Kolubarskom okrugu je u saobraćaju za pet godina život izgubilo 97 osoba. Valjevo je na spisku gradova i opština gde vozači u toku vožnje najviše koriste mobilni telefon, dok je korišćenje sigurnosnog pojasa ispod republičkog proseka!

Statistika pokazuje da se od 2017. do 2021. godine na putevima u okrugu dogodilo preko 3.670 saobraćajnih nezgoda.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja ove nezgode su odnele živote 53 vozača i putnika u automobilima, 22 pešaka, 20 osoba u saobraćajnim nezgodama u kojima je jedan od učesnika bio kamion, zatim 12 traktorista i po pet biciklista i motociklista. Među poginulima najviše je starijih od 65 godina njih 30, nastradalo je osam mladih starosti od 15 do 30 godina i dvoje dece.

 U Valjevu poginulo 38 osoba

Podaci pokazuju da se na teritoriji Valjeva dogodilo najviše saobraćajnih nezgoda u Kolubarskom okrugu – 2.147, od kojih je 941 sa poginulim i povređenim. U posmatranom periodu poginulo je 38 osoba, dok je teže i lakše povređeno 1.324. Među nastradalima život je izgubilo 12 osoba starijih od 65 godina, jedna mlada osoba i jedno dete.

Statistika pokazuje da je najviše poginulih vozača i putnika u putničkim automobilima – 21, što čini 55 odsto od ukupnog broja poginulih u saobraćajnih nezgoda u okrugu i za 10 odsto više od republičkog proseka.

Na putevima u Valjevu je nastradalo 12 pešaka, odnosno 32 odsto u odnosu na ukupni broj poginulih, dok je taj prosek u republici 26 posto.

U periodu od 2017. do 2021. godine, u saobraćajnim nezgodama u kojima je jedan od učesnika bilo teretno vozilo poginulo je 9 osoba, nastradala su trojica traktorista, dvoje biciklista i jedan motociklista.

Analiza pokazuje da navode da su ključni problemi bezbednosti saobraćaja kojima bi trebalo posvetiti pažnju korišćenje mobilnog telefona u automobilima i to što mnogi vozače ne koriste sigurnosni pojas.

 Najodgovorniji motoristi

Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da kada je u pitanju korišćenje  zaštitnih kaciga valjevski motoristi su među najsavesnijim u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *