subota, 20. aprila 2024.

Za šest godina poginulo 18 traktorista

Objavljeno: 26. aprila 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U poslednjih šest godina na putevima u Kolubarskom okrugu dogodilo se 156 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, a u kojim je poginulo 18 traktorista, pokazuju podaci Policijske uprave Valjevo. Najviše traktorista stradalo je tokom 2016. godine – pet, a 2017. i 2019. po četiri. U ovim saobraćajnim nezgodama, teže telesne povrede zadobilo je 47, dok je lakše povređeno 86 osoba.

Predrag Radosavljević, načelnik Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave Valjevo kaže da su najčešći uticajni faktori u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali traktori  pogrešno izvođenje radova vozilom, neodgovarajuća procena brzine kretanja drugog vozila, nedržanje odstojanja, tehnička neispravnost  odnosno nedostatak prednjih ili zadnjih svetala, vožnja pod dejstvom alkohola, pogrešno ili nedovršeno preticanje, neustupanje prvenstva prolaza.

“Zbog neispravnih traktora, poljoprivredne mehanizacije, ali i drugih prekršaja u saobraćaju među kojima je i vožnja u alkoholisanom stanju, saobraćajna policija je u proteklih šest godina, na području Policijske uprave Valjevo sankicionisala 746 vozača traktora. Osim svetlosne signalizacije, najčešći nedostatak na traktorima i priključnim vozilima za traktore je to što nisu registrovana, da vlasnici nakon registracije ne vrše tehnički pregled u zakonu predviđenom roku, te da traktori nemaju žuto rotaciono svetlo u skladu sa zakonom“, navodi Radosavljević.

Sa početkom poljoprivrednih radova u proleće očekivano je i pojačano učešće poljoprivredne mehanizcije u saobraćaju, a to je i period u kom treba posvetiti veću pažnju ispravnosti traktora i njihovoj bezbednosti na oranicama i u saobraćaju.

Predrag Radosavljević

“Svakako tokom godine, pogotovo u vreme poljoprivrednih radova, pojačana je kontrola ovih vozila. Smatramo da aktivnosti saobraćajne policije, kako one preventivne, tako i aktivnosti pojačane kontrole, značajno doprinose poboljšanju stanja bezbednosti vozača traktora i radnih mašina. Apelujemo na vozače traktora i drugih poljoprivrednih mašina da se dosledno pridržavaju svih saobraćajnih propisa, da redovno obavljaju tehničke preglede, da svetlosno – signalni uređaji budu ispravni, da koriste žuto rotaciono svetlo noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i da priključci za radove budu označeni na propisan način“, napominje Radosavljević.

Traktoriste podseća i da je potrebno da poseduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije, vozilom ne upravljaju pod dejstvom alkohola i da se sa obradivih površina i zemljanih puteva uključuju kada se uvere da je to bezbedno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *