nedelja, 21. aprila 2024.

Za smanjenje aerozagađenja 103 miliona dinara

Objavljeno: 31. marta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Do početka iduće grejne sezone u Valjevu će u izgradnju vrelovoda „Železnička“, sa ugradnjom toplotnih podstanica, i u prateću opremu za prelazak kotla od 50 megavata u gradskoj Toplani na komprimovani gas, biće uloženo 103 miliona dinara. To bi, praktično, trebalo da znači da nas od naredne jeseni očekuje čistiji vazduh, odnosno smanjenje aerozagađenja.

Ove radove sa 80 miliona dinara finansira država, a ostatak je obezbeđen iz gradske kase. To je bio i povod posete ministarke zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je u Valjevu najpre obišla Gradsku toplanu.

„Grad je konkurisao na dva konkursa koja su uspešno prošla, prve svega treba naglasiti Projekat za pošumljavanje, koji sprečava aerozagađenje i ono što je najbitnije, a to je da se izvrši zamena gradskog kotla. Dugo se pričalo o Valjevu, jer spada u grad koji je u vrhu skale sa prekomernim aerozagađenjem. Ministartsvo je po prvi put ove godine otvorilo sredstva za smanjenje aerozagađenja širom Srbije, preko 50 jedinica lokalne samouprave se prijavilo i osvojilo sredstva za ovaj projekat“, rekla je ministarka Vujović.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da se problem aerozagađenja ne može rešiti bez pomoći države.

„ Siguran sam da ćemo već od sledeće grejne sezone osetiti boljitak u gradu. Što se tiče sredstava koje smo na ovom javnom pozivu dobili, dobili smo ih za konkretne projekte. To je proširenje toplovodne mreže, izgradnja vrelovoda Železnička u dužini od 1.250 metara za priključenje objekata za Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje, Istorijskog arhiva, a uporedo sa izgradnjom primarnog vrelovoda, stvaraju se uslovi za izgradnju priključnog vrelovoda za objekat kasarne Vojvoda Živojin Mišić i objekte koji su na toj lokaciji u izgradnji. Zatim zamena energenta na kotlu od 50 megavata, gde sa mazuta prelazimo na prirodni gas“, rekao je Gojković.

Pored toga, za ozelenjavanje gradskih površina država je opredelila četiri miliona dinara, a iz gradske kase će za te namene biti izdvojeno milion dinara. Plan je da duž„novog dela Ulice Mirka Obradovića bude zasađeno najmanje 150 stabala drveća, a nova stabla dobiće i Kolubara dva.

Foto: Grad Valjevo

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *