petak, 21. juna 2024.

Za teško pijanstvo ide se u zatvor

Objavljeno: 7. marta 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO. Novi Zakon o prekršajima primenjuje se od 1. marta. Među brojnim novinama je i to da vozači koji učine teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, poput bahate vožnje i vožnje u teškom alkoholisanom stanju, mogu pravo da odu u zatvor, pod uslovom da su u prošlosti već imali isti prekršaj. Predsednik Prekršajnog suda u Valjevu Zoran Stefanović za Patak kaže da su već imali jedan takav slučaj, kada je M.M. (40) iz sela Rajković, koji je auto vozio u pijanom stanju, odmah sproveden u valjevski zatvor.

Pored kazne zatvora od mesec dana, ovom pijanom vozaču je izrečena i zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od osam meseci, a uz to je dobio i 14 kaznenih poena. Zoran Stefanović kaže da je vožnja u pijanom stanju samo jedan od težih prekršaja iz saobraćaja koji se radi po hitnom skraćenom postupku. “ Teško delo protiv bezbednosti saobraćaja je i bahata vožnja, vožnja sa preko 1,2 promila alkohola u krvi, vožnja bez dozvole odgovarajuće kategorije za odredjeno vozilo, kao i duplo veća brzina od propisane”, kaže Stefanović.

Novim Zakonom o prekršajima predviđeno je da građani koji ne plate kaznu za saobraćajni prekršaj neće moći da registruju automobil, produže vozačku i saobraćajnu dozvulu i dobiju uverenja koja izdaje policija. Takođe predviđeno je da novčana kazna bude umanjena za 50 odsto onima koji je plate u roku od osam dana. Novina je i to da će ubuduće bez vozačke dozvole ostati oni koji za dve godine “zarade” 25 kaznenih poena, a ne 18 poena, kao što je to bio slučaj do sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *