petak, 24. maja 2024.

Za ujede pase lutalica isplaćeno oko 122.000 evra

Objavljeno: 19. januara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo je u prošlog godini isplatilo oko 122.000 evra građanima zbog ujeda pasa lutalica! Direktorka „Vidraka“  Ksenija Badem je izjavila za Patak online da je samo prošle godine to preduzeće na osnovu sudskih presuda građanima isplatio čak 14,4 miliona dinara.

„U 2022. godini po osnovu naknada šteta od ujeda pasa lutalica, gde je kao posledica nastupila materijalna i nematerijalna šteta (ljudi i ovce) isplaćen je iznos od 14.456.358 dinara. Tokom prošle godine podneto je ukupno 303 odštetna zahteva koji se nalaze u različitim fazama. Određeni broj sporova je okončan pravosnažnim sudskim presudama, deo se nalazi u žalbenom postupku, a deo postupaka je u toku pred Osnovnim sudom“, navela je direktorka „Vidraka“ u pisanom odgovoru dostavljenom portalu Patak online.

Direktorka „Vidraka“ Ksenija Badem, foto: Patak online

Raspon za isplatu pojedinačne štete po osnovu ujeda pasa lutalica se kreće od 100.000 do 190.000 dinara, bez sudskih troškova.

U „Vidraku“ navode da su značajna sredstva isplaćena zbog štete koju su psi lutalice napravile pojedinim domaćinstvima, gde su zaklali ovce i jagnjad. Međutim, uočeno je da su takvi slučajevi više puta prijavljivani u određenim selima, a oštećene zastupaju isti advokati i istra veterinarska stanica.

Kada su u pitanju građani koji su se našli na „udaru“ pasa lutalica, u „Vidraku“ navode da je bilo slučajeva da jedna osoba iz godine u godinu podnosi zahtev za isplatu naknade zbog ujeda pasa lutalica.

„Prilikom prijema predmeta čiji je osnov naplata naknade štete uočeni su određeni obrasci kao što su: nastanak štete gde je kao posledica nastupila smrt ovaca i jagnjadi posebno je izražen u određenim selima, gde je uočen obrazac da se u predmetima pojavljuje ista veterinarska stanica i isti advokati. Postoje slučajevi, da se iz iste porodice u kraćem vremenskom periodu pojavljuju odštetni zahtevi ili da isto lice iz godine u godinu prijavljuje nastanak štete. Takođe je u poslednje vreme intenzivirano podnošenje zahteva od strane pripadnika romske populacije“, navela je direktorka „Vidraka“.

U ovog godini za isplatu štete nastale zbog ujeda pasa lutalica je planirano 15,5 miliona dinara, a u „Vidraku“ očekuju da će taj iznos biti premašen, jer se svake godine broj zahteva za naknadu štete povećava.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *