sreda, 24. jula 2024.

Završen projekat filmskih radionica za decu

Objavljeno: 18. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Uspešno je realizovan još jedan projekat Valjevske kulturne mreže, filmske radionice za osnovce viših razreda sa teritorije Grada Valjeva, pod nazivom „Kadar za sve“. Ukupno sedamdeset troje dece je pohađalo osam radionica organizovanih u saradnji sa školama u Divcima, Brankovini, Dračiću, Valjevskoj Kamenici, Poćuti, Stavama, Popučkama i Valjevu.

Rezultat njihovog angažmana i učešća jeste stečeno teorijsko znanje i veštine o osnovama filma i svim aspektima realizacije jednog audio-vizuelnog dela, kao i osam kratkih igranih filmova. Scenarista i reditelj Marko Marković je rekao da su ga reativnost, otvorenost i znatiželja dece koja su učestvovala na ovim radionicama podsetili zašto se zaljubio u film i zašto su ovakvi projekti neophodni.

Reditelj Kosta Đorđević je poručio da su radionice prevazišle sva njegova očekivanja.

„Naši polaznici su bili izuzetno zainteresovani i angažovani. Ispostavilo se da deca već barataju osnovama filmskog jezika na intuitivnom nivou zbog korišćenja socijalnih mreža. U tom smislu, naša predavanja su im značila što smo mogli da osetimo. Moj najjači utisak je da je osnovna filmska pismenost postala neophodnost za naše polaznike“, rekao je Đorđević.

Radionica za decu, foto: Vladimir Petrović

Pored Marka i Koste, treća mentorka je bila direktorka fotografije Bojana Andrić, a veliki doprinos su dali i članovi Vakuma, bivši polaznici ranijih filmskih radionica, Antonije Manojlović i Katarina Radmilović.

 Kraj projekta označilo je online takmičenje koje je udruženje Vakum organizovalo na svojim društvenim mrežama, gde je šira javnost mogla da se upozna sa rezultatima radionica, ali i da svoj glas putem lajka za film koji im se najviše dopao. Pobednik sa najvećim brojem osvojenih lajkova (988) je film „Nestašni brat“ koji su realizovali učenici i učenice Osnovne škole „Stevan Filipović“ iz Divaca.

Pobednicima će biti uručene knjige o snimanju filma, a svih osam filmova biće prikazano u okviru predstojećeg izdanja Valjevskih filmskih susreta.

Filmske radionice „Kadar za sve“ su podržane u okviru projekta „Platforma za odgovorno upravljanje javnim finansijama“ koji finansira Vlada Švedske (SIDA) i Grad Valjevo, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Foto: Vladimir Petrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *