subota, 20. aprila 2024.

Završeno ispitivanje prelivnog šahta brane “Stubo Rovni”

Objavljeno: 23. juna 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Nivo brane i akumulacije “Stubo Rovni” dostigao je prošle sedmice projektovani vrh od 360 metara, dok je zapremina maksimalnih 50 miliona kubika. Veštačko jezero je napunjeno do vrha zbog ispitivanja svih elemenata brane i akumulacije. U JP “Kolubara” kažu da je nakon toga obavljeno ispitivanje prelivnog šahta, čiji je zadatak  da prihvati višak vode i odvodnim sistemom ispod brane uputi u reku Jablanicu.

“ Ispitivanje šahtnog preliva, čija je visina 360 metara i iz kojeg se prilikom velikog dotoka voda iz akumulacije najkraćim putem odvodi u reku Jablanicu, upravo je završeno. Nakon izveštaja nadležne komisije i tehničkog prijema brane, nivo jezera će se spustiti za desetak metara, kako bi se obezbedio prihvat nove vode usled obilnijih padavina i tako sprečile eventualne poplave nizvodno od brane”, kaže vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Dragan Živanović.

“Kolubara” nema para za taksu

Pored toga, završen je i tehnički prijem cevovoda čiste vode od brane do rezervoara na Oštrikovcu do Slovca u dužini od preko 20 kilometara i komisija je  predložila dobijanje upotrebne dozvole.

“Za to je potrebno uplatiti taksu od 2,5 miliona dinara, koje preduzeće „Kolubara” trenutno nema. Što se nas tiče, regionalni sistem vodosnabdevanja mogao bi odmah da profunkcioniše, ukoliko su opštinski vodovodi spremni da je prihvate i dalje distribuiraju. Tome su, u ovom trenutku najbliži Mioničani, kojima će se voda usmeravati sa dva mesta duž cevovoda, u Lukavcu i Divcima. Ubljani, Lajkovčani i Lazarevčani će vodu dobijati iz Oštrikovca, odakle će jedan cevovod voditi za sela pre Lajkovca i do Nepričave, a drugi preko nove crpne stanice u Murgašu do rezervoara na Vučjaku”, kaže Živanović.

U JP “Kolubara” nadaju nse da će problem sa nedostatkom novca potrebnim za dobijanje upitrebne dozvole vrlo brzo biti rešen, te bi, u roku od 2-3 meseca trebalo da bude konačno stavljenja tačka na višedecenijsku gradnju brane i akumulacije “Stubo Rovni”.

 

Foto: Boris Dimitrov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedan komentar na “Završeno ispitivanje prelivnog šahta brane “Stubo Rovni”

  1. Pozdrav, iz vesti koje su objavljene na tv i u novinskim izdanjima tokom predhodnih sezona, tokom punjenja aukumulacije, poznato je da postoji neslaganje opština Lajkovac i Lazarevac iz razloga planova njihovih lokalnih vodo-sistema. Bilo bi dobro da vlasti Valjeva idu u kampanju ugovaranja proširenja vodo-sistema i snabdevanja – zna se da je velika potreba za snabdevanje Divčibara i Požege iz susednog okruga.
    Dodatno, postojali su i planovi o podizanju nivoa rečnog sliva Kolubare. Toliko, da podsetim…posebno treba ukalkulisati i povrattak investicija kroz naplate potrošnje a ne instalacija i materijala – što su uglavnom plaćale europske kreditne agencije kroz programe pomoći razvoju opština, a to isto – priključke na vodovod još potom i stanovništvo 700 eur priključak u selima. Pozdrav

    0

    4

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *