sreda, 17. aprila 2024.

Zbog lilanja ugrožena retka divlja trešnja

Objavljeno: 11. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Svake godine se više stotina stabala divlje trešnje osuši u valjevskom kraju zbog skidanja kore ovog drveta, od čega se prave lile koje se večeras pale uoči Petrovdana.

Posledice skidanja kore divlje trešnje, kako bi se „ispoštovao“ drevni narodni običaj, kako upozoravaju u Ekološko-šumarskoj organizaciji „Ekošum“, neprocenjive su i višegodišnje.

„Ovo retko drvo je veoma je cenjeno i u industriji nameštaja, a u četinarskim šumama ona popravlja kvalitet zemljišta, jer smanjuje kiselost tla. Ako se kora divlje trešnje potpuno skine, stablu nema spasa. Čak i ako deo kore ostane, drvo će prividno da opstane, ali će biti podložno mnogim bolestima, pa će se kasnije i ona osušiti. S obzirom na to da stabala divlje trešnje mnogo više ima u privatnim nego u državnim šumama, to dovodi do nekontrolisanog skidanja kore uoči Petrovdana, jer se na ulicama Valjeva prodaje na hiljade lila“, objašnjava Dragić Tomić, predsednik „Ekošuma“.

Običaj paljenja lila podrazumeva njihovo paljenje na raskrsnicama i putevima, što najčešće čine deca i mladi. Međutim, prošle godine je uparvo posle paljenja lila, planuo srećom manji požar na Domu u Rađevom selu koji su vatrogasci brzo ugasili.

3 komentara na “Zbog lilanja ugrožena retka divlja trešnja

 1. Ko je izlupao skodu Sueprb opstinsku, i koga je dovozila sa aedodruma. Sto nisu platili TAXI ako su se vracali sa mora.

  5

  0
  1. Bravo care, kada neće ovaj portal da objavi vest da je gradonačelnik slupao škodu, kada neće da objave saopštenje demokrata i Dosta je bilo, da vidimo da li objavljuju bar komentare?!

   2

   0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *