nedelja, 21. jula 2024.

Zbog niske cene osušeno duplo manje šljiva nego ranije

Objavljeno: 7. februara 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

VALJEVO- Prošle godine u Srbiji je, prema procenama, osušeno duplo manje šljive nego ranijih godina. Zbog niske cene sveže šljive a i zbog toga što je dosta šljive završilo u rakiji, prerađivači kažu da je “osušeno 300.000 do 400.000 tona, što je skoro upola manje u odnosu na ranijih 800.000 do milion tona“. Dobrivoje Jovanović, jedan od vlasnika firme “Jovanović voće“ iz Osečine kaže naša suva šljiva zbog niske cene bila konkurentnija na tržištu drugih zemalja sbog niske cene. Međutim, kako dodaje, i pored toga bilo je problema sa prodajom. Cena kilograma suve šljive u otkupu kretala se od 0,90 evro centi do 1 evro. To je kažu proizvođači u odnosu na cenu sirove šljive zadovoljavajuće.

“Pored ovako niske cene Moldavija je suvu šljivu prodavala po cenama nižim za 10 do 20 odsto u odnosu na naše. To je nama delom zatvorilo rusko, rumunsko, a i dosta evropskog tržišta, tako da smo više bili orijentisani na domaće i tržište zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. Ipak nešto malo smo isporučili u Rusiju, Rumuniju a najviše za Grčku. Sve ipak zavisi od ponude na tržištu jer kada rodi šljiva u drugim zemljama mi moramo da pratimo njih, bez obzira koja je cena sirovog ploda kod nas, da bi mogli da se uklapamo i budemo konkurentni“, kaže Dobrivoje Jovanović.

Sajam šljiva u Osečini (arhiva)

Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe “Valjevo“  kaže da voćari koji imaju sušare i kojima proizvodnja suve šljive nije svake godine prioritet kalkulišu vodeći se cenom. Napominje da sveža šljiva nikad nije bila jeftinija i da je imala izuzetno nisku cenu od 12 do 20 dinara. Objašnjava da je odnos u ceni svežeg i sirovog ploda jedan prema sedam.

“Ako uzmemo da je 20 dinara kilogram sveže šljive onda bi suva u prodaji trebala da bude najmanje 140 dinara. Ako imamo situaciju kao što je 2017. gde je svež plod bio 30 pa čak i 45 dinara veoma lako je doći do računice. Tada je suva šljiva trebala da bude najmanje 210 dinara. To opredeljuje proizvođače da li će da suše ili ne“, kaže  Milinković.

Dobrivoje Jovanović, jedan od vlasnika firme “Jovanović voće“ iz Osečine , kaže da je problem je što je Srbija prodala sadni materijal, „prodali smo sušare, samu tehnologiju proizvodnje zemljama u okruženju koje nas sada guše“.

„Dosta sadnog materijala je otišlo u Moldaviju, ali i sušara i oni nam sada prave problem na tržištu. Sečemo granu na kojoj sedimo. Umesto da smo na neki način to zaustavili, mi smo radili na tome da prodamo što više sadnog materijala što nam se sad lupa o glavu i pitanje je kakav će biti plasman suve šljive u narednom periodu kada stigne i šljiva iz Rusije koja je zasadila ogromne količine“, smatra Jovanović.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *