ponedeljak, 26. februara 2024.

Železnice Srbije: Rampa u Popučkama uz pomoć lokalne samouprave

Objavljeno: 23. januara 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO –  Pogibija dvojice muškaraca na barskoj pruzi u Popučkama ponovo je aktuelizovala priču o bezbednosti putnih prelaza u valjevskom kraju. Na tom mestu juče su život izgubili Milan Kojić (49) i Velimir Đedović (51), na koje je naleteo brzi voz. Pre 10 godina na istom mestu je život izgubio Saša Stepanović (32) iz tog sela. U 2005. godini u Popučkama je poginula četvoročlana porodica iz Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, na tom mestu se dogodilo još nekoliko nezgoda, ali na sreću, nije bilo žrtava. Direktor Medija centra „Železnica Srbije“ Nenad Stanisavljević kaže za portal Patak online da je jedan od načina da se na toj lokaciji postavi zaštitna rampa uključenje lokalne samouprave u rešavanje tog problema.

Stanisavljević kaže da u Srbiji ima skoro 2.000 pružnih prelaza bez rampe i napominje da je glavni razlog za to nedostatak para. “Procenjeno je da je taj prelaz bezbedan, s obzirom na to da ima zvučnu i svetlosnu signalizaciju, za razliku od  pojedinih prelaza u Srbiji koji su obezbeđeni samo znakom ‘stop’.  Jedan od načina da zaštitna rampa bude postavljena u Popučkama je da se u finansiranje uključi lokalna samouprava”, objašnjava Stanisavljević i dodaje da obezbedjivanje samo jednog pružnog prelaza najsavremenijom opremom košta oko 120.000 evra.

Pored pružnog prelaza u Popučkama, na teritoriji valjevske opštine ima još četiri prelaza koji nisu dovoljno obezbeđeni zaštitnim rampama. Još 2008. Godine tadašnja vlast je tražila od “Železnica Srbije” da se dodatno obezbede putni prelazi, koji odnose ljudske živote, ali od tada do danas, pomaka po tom pitanju nije bilo.

U gradsku kasu se svake godine, po osnovu naplaćenih saobraćajnih prekršaja, slije oko 240.000 evra. Taj novac je namenjen sa poboljšanje bezbednosti saobraćaja i to bi mogao da bude jedan od načina da se obezbedi novac za postavljanje zaštitne rampe u Popučkama. To je, svakako, prioritetnije od kupovine auto-sedišta za bebe.

Samo u ovoj godini je planirana nabavka 1.000 auto-sedišta vrednih više od 40.000 evra. Apsurdno je to da će sedišta biti podeljena deci rođenoj od 2016. godine pa do sada, jer su roditelji dece, koja ove godine pune dve godine, najverovatnije, već obezbedila sedišta. Pored toga, zvanični podaci govore da u proteklim godinama nijedna beba nije povređena u saobraćajnim nesrećama na području Valjeva, a da je uzrok bio to što dete nije bilo smešteno u auto-sedište.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *