nedelja, 14. aprila 2024.

Žitelji više sela traže hitnu obustavu istraživanja litijuma

Objavljeno: 8. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U selu Lukavac je održan protest žitelja više sela koji su zatražili da se hitno obustavi istraživanje litijuma i bora koje sprovodi kompanija kompaniji Evro litijum Balkan. Oni su naveli da oni krše zakone Srbije i zbog toga su zatražili da reaguju nadležne inspekcije i obustave dalje istraživanje.

Na protestu pod nazivom „Marš sa Kolubare“ su se okupili žitelji više sela, koji su apelovali na svoje komšije da ne dozvole bušenje u njivama, jer će, kako tvrde, dobiti zagađenu vodu i vazduh.

Na protesnom skupu je govorio inženjer rudarstva Ranisav Milčević, koji je rekao da bi otvaranje rudnika ostavilo nemerljive posledice na taj kraj.

„Umesto njiva i oranica, ako se dozvoli eksploatacija, dobićete pustoš. Zemlja će biti obojena u crveno, tu neće biti ničega sem otrova i prašine koja je otrovna, zatim vode koja je otrovna“, rekao je Milčević.

Oko 400 porodica iz valjevskog i mioničkog kraja zastupa advokat Sreten Đorđević, koji je rekao da su pokrenuti postupci protiv firme Evro litijum Balkan zbog kršenja zakona.

„Do sada je urađeno 35 bušotina. Ako dozvolite, za nekoliko godina imaćete 600 bušotina od kojih će stotinu procuriti. Za sada imamo sigurno dve koje su procurile, koje su poplavile okolno zemljište. Ako se dozvoli da se u Valjevu i u Loznici, na Jadru, otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje“, rekao je Đorđević.

On je poručio građanima, koji su iz neznanja dozvolili bušenje na njihovoj zemlji, da raskinu te ugovore.

„Svi ćemo vam pomoći da vratite tih 40.000 dinara koje ste dobili. Sad vam nude 500 evra , skupićemo i vratićemo im i 500 evra. Pitanje je koliko bi oni dali da vam zatruju zemlju, zatruju decu? Imamo dokaze i pokrenuli smo postupke da Euro Lithium krši propise nađe države“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, u planu je da se izgradi površinski kop od 16 kvadratnih kilometara, da se pored rudnika postaviti hemijsko-tehnološki kombinat za preradu i da će se dnevno između 1.000 i 1.500 tona najotrovnijih kiselina  koristiti za preradu rude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *