utorak, 28. maja 2024.

Znatno manje pregleda u KOVID ambulanti

Objavljeno: 16. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prema zvaničnim podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo već devet dana u našem gradu nema novih registrovanih slučajeva zaraze korona virusom. Znatno je manji obim posla i u KOVID ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju. Za razliku od špica drugog talasa kada se beležilo i po 300 pregleda, sada dnevno ima 50 do 80 pacijenata, kaže dr Vanja Vučetić Vuković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih valjevskog Doma zdravlja.

„Od toga je trećina prvih pregleda, a ostalo su kontrole. Od tih novih pacijenata većina je sa prehladama koje su svojstvene ovom dobu godine tako da slučajeva infekcije KOVID-om trenutno nema. Imaju simptome kao što su bol u grlu, malaksalost, temperatura do 37,5 stepeni, ali su dobrog opšteg stanja. Počela je sezona respiratornih infekcija, deca su krenula u školu, nešto više se boravi u kući, imamo i puno alergijskih reakcija, ambrozija je u punom jeku, tako da sve to treba razlikovati od virusnih infekcija. Ipak, prema indikacijama posle lekarskog pregleda prosečno se testira 30 osoba dnevno“, kaže dr Vučetić Vuković.

S obzirom na činjenicu da je sezona respiratornih infekcija, a da se uveliko govori o ukrštanju gripa i KOVIDA, dr Vučetić naglašava da sve te infekcije liče jedna na drugu.

„Neophodno je da se pacijent blagovremeno javi na pregled da bi se na osnovu lekarskog pregleda, utvrđivanja opšteg stanja i laboratorijskih nalaza zaključilo o kakvoj se vrsti infekcije radi. Suština je da se pacijenti jave čim osete prve simptome. Sugrađani su sada postali mnogo revnosniji i javljaju se na vreme. I kada su u pitanju saveti za predstojeći period, upravo to je suština: da se pacijent sa simptomima izoluje i odmah javi lekaru“, rekla je dr Vučetić Vuković.

Radno vreme KOVID ambulante u Novom naselju je od 7 do 21 sat svih sedam dana u nedelji. Dom zdravlja je obezbedio da građani na jednom mestu završe svu potrebnu dijagnostiku.

„Nakon opšteg lekarskog pregleda pacijent se upućuje u laboratoriju u okviru ambulante, na posebnom ulazi radi se uzorkovanje za brzi ili PCR test, dok se snimanje pluća obavlja u kontejneru pored objekta. Ovde im se propisuje terapija i zakazuju kontrole, u KOVID ambulanti mogu da otvore i bolovanje, tako da je pacijent zbrinut na jednom mestu“, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih.

Svi odrasli pacijenti sa simptomima respiratornih infekcija treba da dođu na pregled u KOVID ambulantu Novo naselje, a ne u Dom zdravlja ili druge ambulante.

Od 1. septembra ovde u dve smene smene dežura i pedijatar, tako da roditelji decu kod kojih sumnjaju na koronu treba takođe da dovedu na pregled u Novo naselje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *