petak, 24. maja 2024.

„Žrtvujući sebe za slobodu naroda, Milenko se svrstao u red besmrtnih“

Objavljeno: 5. maja 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Preletanjem „migova“, služenjem parastosa i polaganjem venaca i cveća u Valjevu je obeležena godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića, koji je nastradao iznad Valjeva tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

„Sudbina je i ovaj put, kao mnogo puta ranije, nametnula da leti upravo put svog rodnog kraja, kraja u kojem su se u prošlosti dešavali mnogi istorijski događaji. Čin junaštva, hrabrosti, odgovorosti i patriotizma su opredelili da pukovnik Pavlović odleti pravo u legendu. To je bio poslednji Milenkov let, let kojim se braneći svoju otadžbinu, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda, svrstao u red besmrtnih. Iako vreme prolazi, sada nakon 22 godine, a siguran sam i nakon 122 godine, sećanje na hrabrost, nesebičnost, patriotizam i junaštvo pilota pukovnika Milenka Pavlovića biće sve jače i jače“, rekao je komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković

Vence i cveće na spomenik pilotu Milenku Pavlovića položili su članovi njegove porodice, predstavnici Vojske Srbije, Grada Valjeva, opštine Osečina, policije i drugih organizacija.

Pukovnik Milenko Pavlović je bio pilot Vojske Jugoslavije i komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Poginuo je u borbi sa NATO eskadrilom iznad Valjeva 4. maja 1999. tokom NATO bombardovanja SRJ.

Pavlović rođen je u Gornjem Crniljevu kod Osečine. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost, Zlatnom letačkom značkom, kao i ordenom Svetog vladike Nikolaja, najvećim priznanjem valjevske eparhije, ali, iako je postojalo više inicijativa, država ga ni posle 22 godine nije proglasila narodnim herojem.

Milenko Pavlović je imao 40 godina kada je poginuo. Iza sebe je ostavio sinove Srđana i Nemanju i suprugu Slavicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *