utorak, 30. aprila 2024.

Sutra besplatni preventivni pregledi

Objavljeno: 27. oktobra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U valjevskoj bolnici sutra (nedelja) se nastavlja akcija besplatnih preventivnih pregleda, među kojima su ultrazvučni pregled abdomena, merenje vrednosti triglicerida i holesterola i mamografija. Tokom ove akcije na preventivne preglede mogu da odu i građani koji nemaju zdravstveno osiguranje, jer su oni upravo ciljna grupa ove akcije koju je pre godinu dana pokrenulo Ministarstvo zdravlja. Pregledi će se obavljati od 8 do 16 časova u prizemlju polikliničkog dela valjevske bolnice.

„Akcenat i prednost je uvek za građanstvo bez zdravstvenog osiguranja i ovo je jedinstvena prilika da se oni prekontrolišu. U nedelju će takođe moći da se urade ciljani dijagnostički pregledi i to UZ abdomena, kontrola triglicerida i holesterola i mamografija za žene iznad 40 godina starosti, ali će se upravo zbog specifičnosti pregleda oni raditi prema potrebi i indikacijama jer će svo građanstvo najpre imati opšti pregled, pa tek onda po potrebi neki od ponuđenih. Podaci iz prethodnih akcija ukazuju na to da je odziv neosiguranih lica svega 5 do 10 odsto i ovoga puta ponovo apelujemo na građanstvo bez zdravstvenog osiguranja da podrži akciju odzivom, jer su besplatni preventivni pregledi i organizovani da se njima izađe u susret i omogući im se kontrola zdravstvenog stanja“, navodi se u saopštenju za javnost valjevske bolnice.

U ambulantama, sa građanima, će raditi novoprimljeni mladi lekari, sestre i specijalizanti Opšte bolnice Valjevo. Dom zdravlja Valjevo će takođe učestvovati u nedelju u akciji besplatnih preventivnih pregleda i tamo će građani imati priliku da urade opšti pregled. U Domu zdravlja Ub radiće se ultrazvučni pregledi, zatim merenje triglicerida i holesterola, kao i opšti pregledi.

Priliku da se pregledaju tokom akcija besplatnih preventivnih pregleda u Kolubarskom okrugu od septembra prošle godine je imalo blizu 4.000 ljudi, a akcije su se pokazale kao veoma značajne za ljude koji nemaju nikakvo zdravstveno osiguranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *