utorak, 30. aprila 2024.

Podnete krivične prijave protiv gradonačelnika i pravobranioca

Objavljeno: 27. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Zbog štete od skoro 3,9 miliona dinara koja je plaćena iz gradske kase udruženja građana Valjevski pokret otpora je podnelo je krivične prijave protiv gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića i gradskog javnog pravobranioca Dragane Labus zbog nečinjenja.

To je saopštio zakonski zastupnik ovog udruženja Branko Ivković, koji je naveo da su prijave podnete Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako je objašnjeno, nakon tužbe, zbog raskida ugovora vezano za rekonstrukciju zgrade gde su ranije bili Radio Valjevo i Napred, iz gradske kase je na ime naknade štete firmama Kompresor ing i Procesor elektronika isplaćeno skoro 3,9 miliona dinara.

-Krivične prijave smo podneli zbog toga što osumnjičeni, u periodu od 19.03.2021. godine do 21.10.2022, nevršenjem svoje službene dužnosti nisu pokrenuli sudske postupke radi naknade materijalne štete protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi zbog čijeg je nezakonitog postupanja raskinut Ugovor o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Ulici vojvode Mišića 21, koji je grad Valjevo zaključio sa firmama Kompresor ing i Procesor elektronika.Privredni sud u Valjevu u martu 2020. doneo presudu kojom je usvojen tužbeni zahtev protiv grada Valjeva – Gradske uprave i raskinut je ugovor na rekonstrukciji zgrade u Ulici vojvode Mišića“, rekao je Ivković.

Branko Ivković

Presudom koju je u martu prošle godine potvrdio Privredni apelacioni sud grad Valjevo je morao da na ime naknade štete isplati iznos od 1.999.857 dinara sa zakonskom zateznom kamatom, a pored toga je bio obavezan da tužiocu na ime naknade štete izmakle koristi isplati iznos 928.045 dinara za zakonskom zateznom kamatom, dok su za parničke troškove morali da plate skoro 955.000 dinara.

„Suština ove presude je to da je Privredni sud našao da su za raskid ugovora, samim tim i za nastalu štetu kod tužilaca, isključivo odgovorna lica u Gradskoj upravi koja su tokom 2017. godine učestvovala u ugovaranju i zaključenju Ugovora o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Ulici vojvode Mišića. Naneta materijalna šteta gradu Valjevu ukupno iznosi 3.882.343 dinara. Šta se u međuvremenu dogodilo? Prema našim saznanjima šteta je isplaćena, prošlo je godinu i devet meseci, i naravno da bi odgovorna lica koja su učestvovala u ugovaranju ovog posla i zaključenju ugovora trebalo da snose odgovornost, ali to se nije dogodilo“, naveo je Ivković.

Ivković navodi da je i pored toga što je jasno da aktuelni gradonačelnik Lazar Gojković i gradski pravobranilac Dragana Labus nisu učestvovali u poslu u vezi rekonstrukcije zgrade u Ulici vojvode Mišića, niti u raskidu ugovora, oni su imali obavezu da pokrenu postupke za naknadu materijalne štete koja je naneta gradu Valjevu.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *