petak, 18. oktobra 2024.

Search

Prikupljeno 87 jedinica krvi

Objavljeno: 6. jula 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Akcija (arhiva), foto: Crveni krst Valjevo
Akcija (arhiva), foto: Crveni krst Valjevo

VALJEVO- U akciji dobrovoljnog davanja krvi u restoranu „Kod Laze Platani“ 87 osoba je dalo krv.

Ova akcija je 15. po redu od uspostavljanja „Kafane u službi humanosti“. Akcije davanja krvi u restoranu, koji je jedno od omiljenih odmorišta Valjevaca, ali i mnogobrojnih gostiju, od 2012. godine do 2021. g. organizovane su jednom godišnje, kada je na inicijativu braće Lazić ustanovljena nova praksa dve akcije godišnje.

Domaćini pripremaju ručak i piće za sve davaoce i realizatore akcije i na taj način pozivaju ljude da se oko humanog cilja okupe.

Crveni krst Valjevo, kao dugogodišnji saradnik je sa radošću prihvatio ovu ideju i koorganizaciju događaja. Promoter i ove jubilarne akcije je bio proslavljeni glumac Petar Božović, koji je jedan od idejnih tvoraca ovog humanitarnog okupljanja.

Petar Božović, foto: Crveni krst

On napominje da je kroz istoriju herojski valjevski kraj mnogo puta krvario za domovinu i da je naša obaveza prema precima u miru i blagostanju, da se pomažemo, te da je davanje krvi jedan od najispravnijih i najpotrebnijih načina.

Inače, zvanični podaci Instituta za transfuziju krvi Srbije pokazuju da je za prvih pet meseci u akcijama Crvenog krsta Valjevo prikupljeno 1.283 jedinice krvi, što je za 9,56% više nego 2022. godini.

Do kraja godine plan je da bude prikupljeno 3.000 jedinica krvi.

„Sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su valjevski humanisti ponovo na najvišem nivou i da pored istorije, kulture i najčistijeg govora, humanost postaje kandidat za nacionalno prepoznatljivu karakteristiku Valjevaca i Valjevki“, navedeno je u saopštenju za javnost Crvenog krsta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *