utorak, 30. aprila 2024.

„Nema dokaza da je Kalabić bio za nešto optužen, a kamoli osuđen“

Objavljeno: 10. februara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Viši sud (arhiva), foto: Patak online
Viši sud (arhiva), foto: Patak online

VALJEVO – Nikola Kalabić, jedan od najbližih saradnika vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića, niti je za nešto direktno optužen, a kamoli osuđen, rekao je istoričar dr Bojan Dimitrijević na svedočenju u procesu za rehabilitaciju Kalabića koji se vodi pred Višim sudom u Valjevu.

Zbog činjenice da se Više tužilaštvo, koje zastupa državu, protivi njegovoj rehabilitaciji pozivajući se na odluke državne Komisije za utvrđivanje zločina saradnika okupatora u Drugom svetskom ratu, po kojima je Kalabić proglašen narodnim neprijateljem „pa se kao takav ne može rehabilitovati“, dok njegovi potomci tvrde da Kalabić nije bio ni ratni zločinac, ni izdajnik generala Draže, Viši sud u Valjevu je za svedoka pozvao ugeldnog istoričara Bojana Dimitrijevića. Njegov zadatak je bio da  na osnovu dokumentacije Arhiva Jugoslavije prezentuje šta je tačno ta Komisija pronašla o Kalabiću.

Dimitrijević je objasnio da je Državna Komisija formirana odlukom AVNOJ-a i postojala je do 1948. godine, te da je imala ulogu „istražnog organa“ a ne kao kao tužilaštvo ili sud. Protiv Kalabića Komisija prikupila 11 predmeta, od navodne saradnje sa Nemcima, preko saučesništva u zločinima u banjičkom logoru i borbe protiv partizana, do najozbiljnije optužbe da su jedinice pod njegovom komandom u valjevskom kraju učinile 49 ubistava partizana i civila.

„Reč je o periodu 1943. i 1944. godine kada su Kalabićeve jedinice bile na području Aranđelovca i Kosmaja, a ne Valjeva, tako da ni taj nalaz Komisije nije tačan. Te predmete, inače, Komisija je prosledila Vojnom sudu Prve armije u Nišu, ali ne postoji nikakav trag šta je onda bilo sa njima, tako da nema dokaza da je Kalabić optužen, a kamoli osuđen za neki „dokaz“ koji je našla Komisija“,  rekao je na svedočenju dr Dimitrijević.

Kako je objasnio pred Višim sudom u Valjevu, tu komisija, koja je prikupljala „dokaze“ protiv zločinaca i saradnika okupatora, činili samo pripadnici KPJ i dokumentacija Arhiva pokazuje da se na njihovom spisku nalazio veliki broj lica, pripadnika snaga poraženih u građanskom ratu i protivnika komunističkog režima.

„Za nalaženje na tom spisku, inače, bila je dovoljna „osnovana sumnja“ da je to lice narodni neprijatelj, ne i konkretan dokaz“,  rekao je dr Dimitrijević.

Nastavak procesa je zakazan za 27. april, a pravni zastupnik porodice Kalabić je najavio da će, nakon svedočenja Dimitrijevića, biti redefinisan zahtev za rehabilitaciju. Proces za rehabilitaciju komandatna Gorske garde kraljevske vojske tokom Drugog svetskog rata je pokrenula Vesna Kalabić, unuka poznatog geometra iz Valjeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *