četvrtak, 20. juna 2024.

“ Abrašević” obeležava 110 godina postojanja

Objavljeno: 10. decembra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevski Abrašević“ u ovom mesecu obeležava 110 godina postojanja. Ovaj značajan jubilej biće obeležen koncertima folklora, hora i pozorišnom predstavom. Kako je najavljeno, 14. decembra će na sceni Centra za kulturu biti izvedena predstava „Karolina Nojber“, reditelja Miroslava Trifunovića. U proteklom periodu upravo pozorište „Abraševića“ je osvojilo najviše nagrada na raznim festivalima, a na nekima su ravnopravno stali „rame uz rame“ sa profesionalnim pozorištima. Sekretar valjevskog „Abraševića“ Branko Antonić kaže da su se odlučila da ovaj jubilel obeleže tako što će valjevskoj publici pokazati više kvalitetnih sadržaja iza kojih stoji „Abrašević“.

“ Mislimo da je vreme velikih proslava prošlo i nije vreme za njih, ali i da jeste nemamo novca za to. Zato smo odlučili da publici prikažemo što više kvalitetnih sadržaja, a reći ću i to da u Srbiji gotovo ne postoji pozorište, a da nije profesionalno koje ima četiri predstave u godini kao što je slučaj sa ‘Abraševićem’“, rekao je Antonić.

U okviru programa obeležavanja 110 godina postojanja 15. decembra će u Centru za kulturu koncert održati mešoviti hor „Abraševića“, koji će biti posvećen stvaralaštvu Mocarta. Gosti na koncertu će biti gudački orkestar „Feniks“, kvartet „Miss“ i hor škole „Živorad Grbić“.

„Abrašević“ je nastao ujedinjenjem Umetničke dramske grupe i Radničkog hora, a prvi program su imali daleke 1906. godine, kada su programe organizovali u kafanama, podseća sekratar „Abraševića“ Branko Antonić.

„ To je bila prva pozorišna predstava, a sav prihod od 55 dinara bio je upućen kao pomoć ‘Radničkim novinama’ koje su u to vreme bile u krizi. Od tada do danas ‘Abrašević’ je imao mnogo prebivališta i uglavnom su to bile kafane. Veliki korak što se tiče uslova za rad grad je učinio 61 godine preseljenjem u zgradu Doma kulture”, rekao je Antonić.

Program obeležavanja godine jubileja završava se koncertom folklornog ansambla „Abraševića“, koji je zakazan za 24. decembar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *