ponedeljak, 11. decembra 2023.

Advokat: Očekujemo pravnu rehabilitaciju Nikole Kalabića

Objavljeno: 5. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Više tužilaštvo u Valjevu podnelo je žalbu na rešenje suda kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, četničkog vojvode.

Kako je navedeno, žalbom se traži preinačenje rešenja i odbijanje zahteva za rehabilitaciju koji je pre deset godina podnela Vesna Dragojević, unuka Nikole Kalabića.

 Viši sud u Valjevu je 5. jula doneo rešenje kojim se usvaja zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske garde.

Viši sud u Valjevu saslušao je više svedoka i ostvario uvid u niz dokumenata. Prvo rešenje o rehabilitaciji doneto je krajem aprila 2017., ali je posle žalbe protivnika predlagača ukinuto početkom maja 2018 godine i predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Goran Branković, advokat Vesne Dragojlović, za Kurir kaže da je očigledna namera tužilaštva da se ne dozvoli da se rehabilitacija usvoji.

„Nadamo se će sud odlučivati na valjan način. Svi dokazi su izvedeni i zahtev je potpuno osnovan. Ne ulazimo u to da će doći do istorijske revizije, bitno nam je da dođe do pravne rehabilitacije“, rekao je Branković

On je dodao da je jasno utvrđeno da protiv Kalabića nikada nije vođen nijedan postupak i da on ne može biti okarakterisan kao ratni zločinac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *