utorak, 28. maja 2024.

Agrarni budžet težak 170 miliona dinara

Objavljeno: 17. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- Ovogodišnji agrarni budžet svih lokalnih samouprava u Kolubarskom okrugu težak je 170,2 miliona dinara. Poljoprivredni sektor je dobio  45,5 miliona dinara više nego prošle godine, a najveći deo kolača odlazi za direktne podsticaje poljoprivrednim proizvođačima.

Za razliku od ranijih godina veća izdvajanja za poljoprivredu i ruralni razvoj primetna su kod svih lokalnih samouprava, a po tome se i ove godine izdvaja grad Valjevo, gde je nastavljen trend povećanja sredstava u ove svrhe. Iz budžeta grada Valjeva za agrar je izdvojeno 122,3 miliona dinara od čega će čak 120 miliona biti usmereno u direktne podsticaje.

Druga po izdvajanjima za poljoprivredu, kojoj je namenjeno 17,3 miliona dinara, je opština Lajkovac. Za subvencije je izdvojeno 14,1 miliona dinara, 1,2 miliona za meru poboljšanja kvaliteta zemljišta, 1,1 milion za organizaciju izložbe krava. Sa 700.000 biće finansirana edukacija poljoprivrednika, odlazak na sajmove, dok je 200.000 namenjeno za podsticaje udruženjima.

Od 11,9 miliona dinara, koliko iznosi agrarni budžet opštine Osečina, 11 miliona su podsticaji. I veći deo mioničkog buxeta, koji je ove godine u visini od 10 miliona dinara, biće utrošen za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima i to osam miliona dinara.

Za poljoprivredu i ruralni razvoj Lig je iz opštinske kase ove godine izdvojio 5,7 miliona dinara, od čega četiri miliona dinara za podsticaje.

Najmanje novca za agrar, kada je u pitanju Kolubarski okrug, i ove godine izdvojila je opština Ub, svega tri miliona dinara.

D. Davidović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *