sreda, 24. jula 2024.

Za projekte u oblasti kulture izdvojeno 38 miliona dinara

Objavljeno: 20. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Opština Mionica
Foto: Opština Mionica

MIONICA- U Mionici su u toku radovi na izgradnji Kuće Kolubarske bitke i Pulikinog legata. Projekte vredne više od 38 miliona dinara zajednički finansiraju Ministarstvo za kulturu, lokalna samouprava i Kabinet za nedovoljno razvijene opštine.

Kuća Kolubarske bitke i umetnička galerija nalaziće se u sklopu Kulturnog centra koji je potpuno obnovljen 2016. godine, predstavljaće jednu zaokruženu kulturnu, istorijsku i umetničku celinu.

„Kada smo rekonstruisali Kulturni centar znali smo da je to početak ulaganja u kulturni život naše opštine. Danas Kulturni centar okuplja i mlađe i starije. Organizuju se razne izložbe, književne večeri, koncerti, predstave. Deca danas imaju gde da pokažu svoje talente. Sve ovo nam govori da smo na pravom putu i da smo pokrenuli jedan zamajac kada je reč o ovoj oblasti. Ponosan sam na sve što radimo. Danas gradimo Kuću Kolubarske bitke koja predstavlja nacionalan projekat, na radost, svih građana Srbije, ne samo Mionice. Ušli smo u drugu fazu radova. U sklopu Kulturnog centra gradimo i galeriju gde će se nalaziti dela Slobodana Jevtića Pulike koja nam je poklonio. Rešeni smo da nastavimo sa ulaganjem u kulturu jer znamo šta to znači za jedan narod i jednu naciju. Siguran sam da će ovo što danas radimo doneti samo dobro našim pokolenjima“, rekao je predsednik opštine Boban Janković.

Foto: Opština Mionica

Velika zainteresovanost lokalne samouprave da se bavi pitanjem kulturnog identiteta i nasleđa potvrđuje i činjenica da je prošle godine otkriven i spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću, poreklom Mioničaninu, ispred obnovljene osnovne škole u Mionici koja nosi njegovo ime.

Jedan od važnih projekata iz oblasti kulture jeste i buduća umetnička galerija na više od 150 kvadrata u centru varoši. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike.

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata, a u saradnji sa njim realizuje se i projekat izgradnje Kuće Kolubarske bitke.

Kuća Kolubarske bitke je projekat od nacionalnog značaja koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Po ugledu na Borodinsku bitku već je oslikan  mural impozantnih dimenzija 33×8 metara.

U drugoj i trećoj fazi radova biće izgrađene verne replike rovova, osmatračnica, oruđa i oružja koji su korišćeni u Kolubarskoj bici, i instalirana oprema koja će omogućiti prikazivanje dokumenata, fotografija i video formata i proizvoditi zvučne i vizuelne efekti koji će dočaravati uslove na bojištu.

Značajan podataka koji govori o progresu kulture u ovoj opštini jeste da je u poslednjih pet godina povećani broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za više od 25 odsto. Likovna kolonija „Ribnica“ okuplja veliki broj umetnika iz evropskih zemalja koji svake godine borave u Mionici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *