utorak, 5. marta 2024.

Akcija za kupovinu ultrazvuka za valjevsku bolnicu

Objavljeno: 13. jula 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Ginekološko- akušerska služba valjevske bolnice, pokreniula je, uz podršku Grada Valjeva, akciju za nabavku ekspertskog ultrazvučnog aparata koji služi za rano otkrivanje anomalija, a čija vrednost je oko 70.000 evra. U valjevskoj bolnici se godišnje porodi oko 1.300 žena iz Kolubarskog okruga, a one čija trudnoća to zahteva, su prinuđene da na ekspertski ultrazvuk odlaze u Beograd ili u privatne klinike. Pošto bolnica nema novca za nabavku ovog aparata, a Ministarstvo zdravlja ne može da odgovori „pozitivno“ na mnogobrojne zahteve koji stiži u Beograd iz srpskih bolnica, jedini način da se do ovog aparata dođe je preko donacija.

„ U valjevskoj bolnici se godišnje porodi 700 žena iz opština Kolubarskog okruga i 600 žena iz Valjeva. Nadam se da će se ovoj akciji priključiti i opštine Okruga i da ćemo svi zajedno uspeti da obezbedimo novac za kupovinu ovog aparata. Mi smo, kao služba, prepoznali momenat, poželeli smo da pokrenemo inicijatuvu, našli na dobar odgovor kod gradonačelnika i uz pomoć Grada, znam da ne može biti u novcu, ali neka bude logistička podrška, pokušaćemo da pokucamo na mnoga vrata i verujem da će ljudi shvatiti da je ovo dobrobit za sve nas“, rekao je načelnik ginekološko- akušerske službe valjevske bolnice dr Nenad Dimitrijević.

Ekspertski ultrazvuk zakazuje se do 25 nedelje trudnoće, na njega se upućuju trudnice koje spadaju u rizične grupe, međutim, ukoliko bi valjevska bolnica nabavila ovaj aparat koji otkriva rane anomalije, bio bi na raspolaganju svim trudnica, jer se dešavalo da postoje skrivene anomalije kod žena koje ne spadaju u rizične trudnice.

„Svestan sam da će mnogi pitati zbog čega bi građani kupovali neophodan aparat ako već plaćaju zdravstveno osiguranje. To pitanje je na mestu, ali na to pitanje ima odgovor. Nama kao lekarima je potpuno svejedno da li ćemo nešto raditi ili nećemo ništa raditi, jer naša plata je tolika kolika je. Znači, nabavkom ovog aparata mi činimo zapravo ženama, našim sestrama, majkama, ćerkama i bakama. Mi želimo njima da omogućimo bolju uslugu. Ja želim da shvatite da ova inicijativa nema nikakvu drugu konotaciju sem da pacijentima bude bolje. Zato verujem da će nam u ovoj akciji pomoći društveno odgovorne firme i pojedinci iz Valjeva i opština Kolubarskog okruga“, rekao je dr Dimitrijević.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da će lokalna samouprava podržati ovu akciju, jer je ona od velikog značaja za sve žene, prvenstveno za trudnice, kako bi se eventualne anomalije otkrile na početku trudnoće.

Način na koji će biti prikupljan novac za nabavku ovog aparata još uvek nije preciziran, a o tome će javnost biti obaveštena narednih dana. Da u Valjevu i okolnim opštinama ima društveno odgovornih preduzeća i građana koji su spremni da pomognu pokazuju akcije koje održane u poslednjih nekoliko godina. Kroz donacije je obezbeđen mamograf, test opeterećenja srca, rekonstruisano odeljenje neurologije, kao i Dečje odeljenje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *