utorak, 21. maja 2024.

“Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”

Objavljeno: 26. septembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Prva “Nedelja prava javnosti da zna” u Srbiji obeležava se danas i u Valjevu uličnom akcijom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”. Akcija će biti organizovana od 11 do 13 časova na Gradskom trgu. Građani će moći da preko Deda Mraza pošalju pismo u kojem će tražiti određene informacije od javnog značaja.

„Pravo javnosti da zna je veoma važno pravo koje kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja omogućava svim građanima da imaju uvid u rad javnih institucija koje se finansiraju njihovim novcem. Ovaj Zakon omogućio je da saznamo mnoge činjenice od javnog interesa koje bi ostale sakrivene od očiju javnosti. Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija. Od građana se očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“, navode organizatori ove akcije.

Grupa organizacija civilnog društva koju čine između ostalih Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija pokrenula je inicijativu za odbranu prava javnosti da zna. Inicijativa je do sada okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *