utorak, 28. maja 2024.

Ambasador Finske posetio Valjevo

Objavljeno: 31. marta 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ambasador Finske i gradonačelnik, foto: Grad Valjevo
Ambasador Finske i gradonačelnik, foto: Grad Valjevo

VALJEVO-Ambasador Finske u Srbiji Nj.E. Kim Lahdevirte boravio je u Valjevu. Na početku svoje posete, njega je ugostio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Nakon prijema kod gradonačelnika, ambasador i njegova supruga su sa predstavnicima Društva srpsko-finskog prijateljstva, čija je predsednica Olivera Stevanović posetili Valjevsku gimnaziju i OŠ „Milovan Glišić“.

„Skoro četiri godine živim ovde i trudili smo se da što više mesta obiđemo, jer je veoma važan deo našeg posla da putujemo u zemlji u kojoj se nalazimo, da bi mogli da kažemo kada se vratimo u našu državu šta je zapravo to što smo saznali o državi u kojoj smo bili. Slika koju ljudi imaju je stara slika o Srbiji, sada je država potpuno drugačija i veoma je impresivna. Nadam se da će evropske integracije da se nastave i da će cilj biti ispunjen. Zaista verujem da je mesto Srbije u Evropskoj uniji. Videli smo u Valjevskoj gimnaziji, istorija je neverovatna i zaista je neverovatno danas biti tamo i u ovoj osnovnoj školi, gde su uslovi za rad zaista odlični. Impresivno je što sam bio ponovo u Valjevu i nije mi prvi put da sam ovde“, rekao je ambasador Finske.

Ambasador Finske u Šestoj školi, foto: Grad Valjevo

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković se zahvalio na poseti Valjevu i poručio da je grad otvoren za svaku saradnju.

Načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić je rekla da je za naše učenike i nastavnike ova poseta važna, jer su saznali dosta o kulturi i zemlji koja je veoma slična Srbiji.

„Najvažnije je da mi tražimo sličnosti, tj. ono što nas povezuje i što nas spaja, jer kroz to možemo da ostvarimo svaku vrstu saradnje. Meni je zanimljivo, kao i svima kada smo slušali o finskom jeziku . Ovde u Šestoj školi čuli smo koje su to iste reči i koja je to reč iz srpskog jezika koja je 100% preuzeta u finski i da je to reč vampir, a u Gimnaziji smo slušali o nekim drugim rečima. Njihova najduža reč ima 61 slovo, a jedna od najvećih naših reči – prestolonaslednikovica ima 22, a ubedljivo najduža antisamoupravnosocijalistički – 29 slova, a zamislite reč o 61 slova“, rekla je načelnica Školske uprave.

Ambasador Finske u Gimnaziji, foto: Grad Valjevo

O svojim iskustvima je pričala i porodica koja živi u Valjevu, majka je Finkinja, a otac Srbin iz Valjeva. Njihova deca upravo idu u ove dve škole, koje je danas posetio finski ambasador. Veza Valjeva i Finske postoji i na diplomatskom nivou, jer je ambasador Srbije u Finskoj Valjevac Saša Obradović, objavljeno je na sajtu grada Valjeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *