utorak, 28. maja 2024.

Anine najveća rimska vila za snabdevanje legija

Objavljeno: 12. septembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC – Arheološki lokalitet Anine u blizini Ibarske magistrale i budućeg autoputa Koridora 11, kako pokazuju nova istraživanja valjevskih arheologa, predstavljao je najveću bazu za proizvodnju hrane za rimske legije na granici carstva u 4. veku nove ere.

Rimska latifundija se na čak 30 hektara i služila je kao izvor snabdevanja za carske legije koje su granicu na Dunavu čuvale od varvara.

“Ostaci same vile, centralnog objekta latifundije, prostiru se na 4.000 kvadrata, sa zidovima koji su bili osam metara visoki. Imala je čak i sistem za grejanje, a trenutno istražujemo novootkrivene delove rimskog kupatila. Po prvi put pronalazimo i tragove oslikanih zidova”, kaže arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Radivoje Arsić.

Glavna prostorija rimske vile rustike imala je 200 kvadrata površine, ali su zato dimenzije magacina za skladištenje poljoprivrednih proizvoda čak 2.000 kvadrata. Arheolozi su uz nalaze iz rimskog doba otkrili i srednjevekovni novac i grnčariju iz doba srpske despotovine, hiljadu godina kasnije, što svedoči da su Anine, kao zaklon, korišćene i u to doba.

Trenutne istraživačke radove na Aninama finansira Opština Lajkovac. Ideja je da arheološki lokalitet bude zaštićen i konzerviran, jer može postati turistička atrakcija između dve saobraćajnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *