subota, 20. jula 2024.

Apel da se ne spaljuju trava i nisko rastinje

Objavljeno: 15. aprila 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Vatrogasno vozilo, foto: Patak online
Vatrogasno vozilo, foto: Patak online

VALJEVO- Sektor za vanredne situacije u Valjevu apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru jer na taj način ugrožavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Oni podsećaju građane da, ukoliko primete požar, što pre obaveste vatrogasno spasilačku-jedinicu na broj telefona 193.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o zaštiti od požara kojom je zabranjeno spaljivanje ostatka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Takođe, loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume je zabranjeno, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara, a za nepoštovanje ove odredbe za fizička lica predviđena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Odeljenje za vanredne situacije u narednom periodu, zajedno sa policijom, kontrolisaće sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv osoba koje ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *