utorak, 21. maja 2024.

Aplauzi za košarkaša Pavlovića u Valjevskoj gimnaziji

Objavljeno: 2. juna 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Tribina u Valjevskoj gimnaziji, foto: Patak online
Tribina u Valjevskoj gimnaziji, foto: Patak online

VALJEVO- Svečana sala Valjevske gimnazije bila je mala da primi ljubitelje košarke svih generacija koji su želeli da čuju put Aleksandra Saše Pavlovića, slavnog NBA igrača koji je na kraju karijere zaigrao i za Partizan i Panatinaikos. Njegov dolazak u grad košarke na tribinu pod nazivom “NBA liga iz ličnog ugla” pokazao se kao pravi potez, jer je hronološki i kroz brojne anegdote u više navrata izmamio aplauze prisutnih.

Razlike su u odnosu na evropsku košarku i u njegovo vreme, ali i danas evidentne što je potvrdio i u kratkom razgovoru za lokalne medije pred početak tribine.

„Mi koji smo imali sreće i talenta da dođemo do NBA lige videli smo kako to izgleda. Jednostavno sve je drugačije i dinamičnije, nešto su drugačija pravila i zaista nije lako prilagoditi se. Evropska košarka takođe ima svoju draž i zanimljivo je pratiti utakmice, međutim mišljenja sam da Amerikanci napreduju krupnim koracima”, počeo je razgovor košarkaš koji je gradio karijeru u Juti, Klivlendu, Minesoti i Bostonu.

Osnovci i srednjoškolci iz Valjeva imali su brojna pitanja za bivšeg reprezentativca, koji je od rodnog Bara i Podgorice stigao i do NBA finala, a taj put nije bio lak. Što se tiče saveta mlađima koji iz našeg grada sanjaju nastupe u najvećim dvoranama oni su jasni.

“Najbitniji su rad, disciplina i samouverenost. Uvek govorim mladim igračima da nikada ne odustaju, jer konstantno i u najuspešnijim karijerama dolazi do uspona i padova koji su normalni. Fokusiranost na ono što radiš je najbolji put da se dođe do cilja”, rekao je Pavlović.

Tribina u Valjevskoj gimnaziji, foto: Patak online

Partije Nikole Jokića u kojima ljubitelji košarke iz celog sveta uživaju poslednjih godina biće motivacija i za ostale evropske igrače koji u predstojećem periodu kroče u najjaču ligu na svetu, smatra Pavlović.

“Jokić je najbolji mogući primer da atletske discipline i uopšte fizikalije nisu presudne u košarci. Atipičan je u odnosu na igrače koje uglavnom možete videti u NBA ligi i otvara vrata nekim drugim mlađim igračima. Već je uspeo da obori brojne rekorde u najjačoj konkurenciji na svetu i mislim da će samo tako nastaviti jer igra sa neverovatnom lakoćom”, kazao je Pavlović.

Nakon završetka klupske sezone ljubitelji košarke željno će očekivati novo Svetsko prvenstvo u nadi da ekipa Svetislava Pešića može do boljeg rezultata u odnosu na poslednji Eurobasket. Iako je bilo najavljeno da će i Bogdan Bogdanović, od kojeg se mnogo očekuje, biti gost u Valjevu, košarkaša Atlante obaveze su sprečile da dođe u naš grad.

“S obzirom na to da imamo Jokića koji je verovatno najbolji igrač sa ovih prostora u istoriji NBA lige realna je nada u visoke domete, pa i zlatnu medalju. Biće izuzetno teško, ali tu je sada i Bogdan, Vanja Marinković je prošle godine bio sjajan i ne treba sumnjati da će ekipa imati kvalitet i za najsjajnije odličje”,  završio je Pavlović.

Tribinu je organizovalo Udruženje valjevskih sportista, a inicijator dolaska Pavlovića u Valjevo je njegov prijatelj profesor doktor Boško Đukanović.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *