nedelja, 21. jula 2024.

Projekti iz stočarstva predstavljeni valjevskim poljoprivrednicima

Objavljeno: 1. juna 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Institut za primenu nauke u poljoprivredi i Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Poljoprivrednim savetodavnim i stručnim službama iz Valjeva, Šapca, Mladenovca i Čačka, realizovali su uz podršku Ministarstva poljoprivrede, dva projekta iz oblasti stočarstva, čiji su rezultati prezentovani valjevskim poljoprivrednicima.

Istraživanja, u okviru projekta “Genetsko unapređenje u svinjarstvu kroz sistem ocene mesnatosti na liniji klanja“, koja su imala za cilj ocenu osobina porasta i kvaliteta trupa kod svinja na liniji klanja, kako bi ocenjene vrednosti poslužile za dalje genetsko unapređenje populacija svinja u Srbiji, sprovedena su na šest porodičnih farmi svinja, koja gaje prasad za tov i godišnje proizvode od 2.000 do 6.000 tovljenika.

“Kod tovljenika na liniji klanja utvrđena je mesnatost u trupu od 56,38 procenata, sa veoma širokim intervalom variranja od 36,25 do 68,1 posto mesa u trupu, što otvara prostor za veoma uspešan selekcijski rad u cilju genetskog progresa ove, ali i drugih osobina iz iste grupe. Analizirajući kombinaciju ukrštanja različitih genotipova u cilju proizvodnje prasadi za tov, najbolje kvalitativne pokazatelje u pogledu mesnatosti od 59,95 posto imali su tovljenici melezi očeva pietrena i majki F1 meleza landrasa i velikog jorkšira. Ustanovljena je srednja naslednost ove osobine, što ukazuje na mogućnost brzog genetskog progresa u populacijama svinja, gde bi se u procenu priplodne vrednosti životinja uključila mesnatost, kao jedan od selekcijskih kriterijuma“, kazao je rukovodilac projekta dr Mladen Popovac sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Tokom realizcije projekta pod nazivom “Uticaj prvih 100 dana laktacije na prinos i kvalitet mleka kod različitih rasa krava“, na odabranim gazdinstvima mlečnih krava simentalske i holštajn – frizijske rase, praćena je količina i kvalitet mleka u prvih 100 dana laktacije, kao i troškovi koji se čine u tom periodu. Po rečima dr Radmile Beskorovajni iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, rezultati su pokazali da se dužine realnih laktacija krava simentalske rase kreću oko 350 dana, a holštajn – frizijske oko 390 dana, “što upućuje na dužine međutelidbenog intervala od 410 i 450 dana, respektivno“. Kod krava simentalske rase oko 35 posto mleka se proizvodi u prvih 100 dana laktacije, a kod holštajn – frizijske oko 33 posto mleka.

“Preporuke nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koje možemo dati su da koriste savete u vezi ishrane krava i odabira semena bikova koje im daju savetovaci u Poljoprivrednim službama, vođenje evidencije troškova proizvodnje, skraćivanje međutelidbenog intervala, unapređenje produktivnosti rada mehanizovanjem radnih operacija. Samoodrživa porodična farma mlečnih krava u narednom periodu od nekoliko godina mogla bi da ima 20 do 30 grla sa jednim stalno angažovanim radnikom iz porodice, koji radi isključivo na poslovima u stočarskom objektu “, objasnila je dr Beskorovajni, rukovodilac na projektu.

D.D.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *