utorak, 21. maja 2024.

ASNS: Radnici „Krušika“ stupaju u štrajk

Objavljeno: 6. aprila 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Krušik, foto: Patak online
Krušik, foto: Patak online

VALJEVO- Radnici „Krušika“ stupiće u štrajk, jer su pregovori sa rukovodstvom fabrike propali. To je najavila predsednica ASNS Ranka Savić, koja je navela da štrajk podržavaju sva četiri fabrička sindikata, a da će naknadno biti saopšteno kada će radnici započeti štrajk.

Ona je navela da će sindikati proširiti sve zahteve, pored toga da plate zaposlenima budu povećane za 10.000 dinara u neto iznosu.

„Štrajk će, definitivno, biti organizovan, jer su pregovori sa rukovodstvom propali. Sada je samo ostalo da se završi zakonska procedura oko obustave rada. Ono što sam čula od radnika je da je ogromno nezadovoljno u ’Krušiku’“, rekla je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata je juče posetila vojnu fabriku u Valjevu.

Ranka Savić, foto: Patak online

Prema njenim informacijama, oko 1.400 radnika „Krušika“ prima platu oko 50.000 dinara, to su NK radnici, dok je prosečna plata 64.000 dinara.

„Za namensku industriju to su izuzetno loše plate, pogotovo ako uzmemo u obzir da je ovo neko vreme za namensku industriju, kada sve što se proizvede može i da se proda“, rekla je Ranka Savić.

Ona je navela da će biti prošireni štrajkački zahtevi i da se neće odnositi samo na povećanje plata.

„Ovde ima puno problema, a jedan od velikih je nepovezan radni staž, kao i obračun plata zaposlenih, koji je suprotan zakonu. Plata se obračunava na osnovu minimalnog radnog sata koji je niži od zakonom propisanog sata, koji iznosi 230 dinara, a u ’Krušiku’ se obračunava na 180 dinara“, rekla je Ranka Savić.

Predstavnici četiri fabrička sindikata juče su održali zajednički sastanak, ali se još uvek nisu oglasili. Radnici „Krušika“ su jednočasovni štrajk upozorenja održali 29. marta.

3 komentara na “ASNS: Radnici „Krušika“ stupaju u štrajk

 1. Zar nisu sindikati potpisali pre odprilike 2 god. da se tim istim radnicima skine 10 000 od plate do 13 grupe,a da se preko 13 grupe uvecava?Ne razumem,je l ovo zele da se iskupe za to svojom podrskom,ili je ipak samo interes u pitanju!?

  5

  0
  1. Jesu.. Narod je ustao sam, organizovan od strane dobrih ljudi sa livnice.. Zakon je takav da ne moze u strajk bez sindikata.. Oni ce i dalje nastaviti da buse taj strajk jer su produzena ruka Jovanke.. Oni navodno sve rade u korist radnika, to je pruca, a istina je da sve rade zarad svoje koristi..

   6

   1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *