ponedeljak, 24. juna 2024.

Besplatne knjige za đake prvake

Objavljeno: 19. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Svi đaci prvaci na teritoriji Valjeva od ove godine imaće besplatne udžbenike. To je predviđeno Lokalnim planom akcije za decu grada Valjeva za period 2022 – 2027. godine, koji su usvojili članovi Gradskog veća.

„Kao najznačajniju novu aktivnost koju ovaj strateški dokument sadrži, jeste nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike prvog razreda osnovnih škola sa teritorije grada Valjeva , u cilju unapređenja dostupnosti obrazovanja“, rekla je Zora Bojičić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je naglasio da nabavku udžbenika za đake prvake svih osnovnih škola na teritoriji grada Valjeva kao novu aktivnost posebno izdvaja, ali da se tu neće zaustaviti, već će se u budućnosti mnoge mere koje budu planirane ovim dokumentom sprovoditi.

Kako je objavljeno na sajtu grada Valjeva, Lokalni plan akcije za decu grada Valjeva predstavlja strateški dokument kojim se definiše i reguliše opšta politika Grada prema deci za period 2022 – 2027. godine i zasnovan je na ključnim principima Nacionalnog plana akcije za decu koji je usvojila Vlada Srbije.

„Kao najznačajnije treba izdvojiti besplatnu školu plivanja za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole, od kojih je do sada naučilo da pliva preko 2000 dece. Od 2018. godine, grad Valjevo u okviru ovog strateškog dokumenta realizuje i organizuje besplatno letovanje za pedesetoro dece iz socijalno – ugroženih porodica sa seoskog područja. Ovaj dokument sadrži sledeće komponente: smanjenje siromaštva dece, unapređenje obrazovanja i kulture dece, unapređenje zdravlja dece, unapređenje položaja dece sa posebnim potrebama, zaštita dece od zlostavljanja, zanemarivanja i zloupotrebe, položaj i prava dece bez roditeljskog staranja, smanjenje asocijalnog ponašanja i informisanost dece i roditelja“, naglasila je Zora Bojičić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *