četvrtak, 18. jula 2024.

Na sednici lokalnog parlamenta prvi rebalans budžeta

Objavljeno: 20. maja 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sednica lokalnog parlamenta (arhiva)
Sednica lokalnog parlamenta (arhiva)

VALJEVO- Danas zasedaju odbornici Skupština grada, koji će se, između ostalog, izjasniti o prvom rebalansu gradskog budžeta, koji je „težak“ 4,3 milijarde dinara i to je povećanje za 6,6 odsto u odnosu na prvobitnu projekciju budžeta.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je glavni cilj rebalansa budžeta obezbeđivanje dovoljno sredstava za prenamenu stare šeste škole u dva vrtića, što je, kako je naveo, za njega lično to najbitniji projekat u ovom trenutku u gradu Valjevu i rešavanje jednog ogromnog problema, jer će lista čekanja dece za upis u vrtiće biti i duža nego prošle godine.

Odbornici lokalnog parlamenta na današnjoj sednici će se izjasniti i o planu komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture za ovu godinu, a za te namene je planiran iznos od 1.103.241.000 dinara.

Rukovodilac Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu Branko Vuković je rekao da je za funkcionisanje javnog osvetljenja planirano 89.700.000 dinara, od čega se najveći deo odnosi na nabavku električne energije za semafore i javnu rasvetu 66 miliona, dok su za redovno održavanje javne rasvete, projektovanje i stručni nadzor opredeljena sredstva od 23,7 miliona.

Za održavanje javnih zelenih površina planirano je 28 miliona dinara, za održavanje čistoće na površinama javne namene 59 miliona, za upravljanje i snabdevanje vodom za piće 66 miliona.

Od tog iznosa je za rekonstrukciju gradske vodovodne mreže planirano 27,9 miliona, 5 miliona za izgradnju vodovodne mreže u Žabarima, 7,5 miliona za drugu fazu izgradnje vodovodne mreže u Žabarima i 15 miliona za izgradnju rezervoara i crpne stanice u ovom selu. Ostatak je planiran za redovno održavanje seoskih vodovoda, crpne stanice bušotine izvorišta na Divčibarama i stručni nadzor.

U okviru lokalnog ekonomskog razvoja planirao je 78,8 miliona, od čega za izgradnju saobraćajnice kroz Privrednu zonu 35 miliona, 25 miliona dinara za izgradnju kružnog toka saobraćajnice kroz Privrednu zonu i ostatak na tehničke troškove.

Za razvoj turizma je planirano 1,6 miliona i odnosi se na održavanje meteo stanice i projektovanje vizitorskog centra na reci Gradac.

Za zaštitu životne sredine planirano je 30,5 miliona i to najviše za izradu projekto-tehničke dokumentacije postrojenja za preradu otpadnih voda i fekalne kanalizacije na Divčibarama.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *