ponedeljak, 27. maja 2024.

Bez dokumentacije nema ni deponije

Objavljeno: 22. januara 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Valjevo je nezadovoljno radom preduzeća „Eko-Tamnava“ iz Uba, koje je zaduženo za izgradnju regionalne deponije u Kaleniću i  traži da se to preduzeće kadrovski pojača, kako bi što pre počela izgradnja regionalne deponije za 11 gradova i opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga. Novac za taj projekat je obezbedila EU, ali dok se ne pribavi sva potrebna dokumentacija, ta sredstva su zarobljena, a država Srbija zbog toga plaća „penale“. Najviše novca za rad „Eko-Tamnave“ izdvaja Valjevo. Samo u ovoj godini biće opredeljeno četiri miliona dinara. Kako je taj novac potrošen, da li Valjevo zna na šta ide novac građana, odgovor na to pitanje nije mogao precizno da da prvi čovek Valjeva Stanko Terzić, pa mu je u pomoć priskočio njegov zamenik Žarko Kovač koji je objasnio da je  plaćena projektna dokumentacija.

„Eko-Tamnava“ je ušla već u četvrtu godinu rada, a potrebna dokumentacija još uvek nije pribavljena. Koliko se ozbiljno pristupilo ovom veoma važnom poslu najbolje ilustruje primer da je projekat  za izgradnju dva puta rađen. Prvi projekat koji je urađen preko Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga nije bio prihvatljiv, jer je Rudarski basen „Kolubara“, u međuvremenu, na lokaciji gde je trebalo da bude izgrađena deponija, počeo da odlaže pepeo. Zbog toga je rađena revizija projekta i opštine i gradovi su zbog nečijeg nemara morale da izdvoje dodatni novac za to. Zamenik gradonačelnika Valjeva Žarko Kovač kaže da nisu zadovoljni radom „Eko-Tamnave“ i da će tražiti da se preispita njihova odgovornost zbog sporosti čitavog projekta.

Od neohodne dokumentacije nedostaje i lokacijska dozvola. Kovač tvrdi da čitav postupak oko izgradnje regionalne deponije opstuira Ub, na čijoj teritoriji će biti deponija, kao i Obrenovac. Kovač kaže da oni nisu izmirili svoje obaveze na koje su se obavezali.

U „Eko-Tamnavi“ tvrde da će svu potrebnu dokumentaciju obezbediti do proleća, a da bi izgradnja regionalne deponije mogla da počne već krajem ove godine, u šta sumnjaju čelnici Valjeva. Koliko se sporo radilo u protekle tri godine najbolje ilustruje primer da je posao oko izgradnje regionalne deponije i isto vreme kada i „Eko-Tamnava“ započela i Subotica. Tom gradu je već odobren novac iz fondova EU i izabran je izvođač radova za izgradnju deponije u tom gradu. Projekat regionalne deponije u Kaleniću tapka u mestu, a s druge strane na „čekanju stoji“ 17,2  miliona evra, koliko je EU spremna da izdvoji za ovaj projekat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *